По руски образец: "Възраждане" предлага противоречив закон за "чуждестранните агенти" с ограничения за медии и граждани

"Възраждане" внесе в деловодството на парламента свой аналог на американския закон за регистрация на чуждестранните агенти. Той обаче се оказа доста по-близък до руската му версия, която налага редица ограничения върху медиите и правата на човека.

С проекта, озаглавен "Закон за регистрация на чуждестранните агенти", депутатите от "Възраждане" предлагат медиите, журналистите и гражданите, получили над 1000 лева финансиране от чуждестранен източник за година, да бъдат регистрирани като "чуждестранни агенти" от Министерството на правосъдието.

Предложението на партията идва по-малко от месец, след като лидерът ѝ Костадин Костадинов се опита да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул" по време на пресконференция в БТА и обяви, че не желае да бъде отразяван от медии, които, по думите му, се финансират от чужди фондации и от американското посолство. Тогава той обяви, че от "Възраждане" подготвят законопроект, разработен въз основа на американски закон, според който всяка медия трябва да се легитимира.

Месец по-късно предложението вече е внесено в деловодството на Народното събрание, но голяма част от текстовете противоречат на европейските практики и закони, като поставят ограничения върху основния закон за равнопоставеност на гражданите.

Какво гласи законопроектът?

Вносителите посочват, че целта на закона е "осъществяване на държавен контрол и регулация на прозрачността и публичността спрямо източниците", както и целта на извършвани парични преводи и безвъзмездно материално подпомагане от чужбина. Той ще се прилага предимно в медийната област и в образователните институции.

Съгласно закона лицата, които са получили финансиране в размер по-голям от 1000 лева от "чуждестранен източник", ще бъдат определени като "чуждестранни агенти". На тях ще им бъде забранено да извършват дейност в държавни и частни детски градини, училища и центрове за личностно развитие, в социални домове, в обекти на МВР и на Министерство на правосъдието, както и в БАН.

Чуждестранните агенти, а и свързаните с тях физически лица, ще получат забрана за извършването на "творческа дейност за сметка на държавния или местния бюджет, да участват в обществени поръчки, да участват в проекти на държавната и местната власт и да извършват оценки върху околната среда", се казва в закона.

Въпросните лица ще трябва сами да се регистрират като чуждестранни агенти в специално създаден публичен регистър. В случай, че не го направят в 15-дневен срок, те ще получат и глоба в размер от 1000 до 5 хил. лв. за физически лица и от 5 хил. до 10 хил. лв. за други субекти.

Вносителите са предвидили изключения за някои начини на финансиране и дейности. Сред тях са евросредствата и дейностите, извършвани от религиозни организации, спортни клубове, застрахователни дружества, финансови институции и някои търговски дружества.

Закон по американски или руски "учебник"?

Костадинов твърди, че законът е разработен по образец на американския Закон за регистрация на чуждестранните агент (ФАРА), който цели да даде яснота на американските граждани, ако в оформянето на общественото мнение участват организации, които действат или се финансират от чужди държави. ФАРА обаче просто изисква прозрачност на действията и финансирането на съответните организации.

Това, което партията на "Възраждане" предлага, включва рестрикции върху определени лица, с които могат да бъдат нарушени основните права, гарантирани в Конституцията. Пример за това са забраните, които законопроектът им предвижда, по отношение на някои обществени дейности.

Именно това навежда на мисълта, че проектът на партията на Костадинов е по-близък до руското законодателство, което само за изминалата година затвори редица редакции на независими медии, които бяха критични към Кремъл. А обяснението за това беше едно - че тези медии са "чуждестранни агенти" (макар че руските твърдения не бяха обвързани с някакви реални доказателства).

Това е само поредна демонстрация на антиевропейски нагласи и проруски симпатии, които "Възраждане" изобщо не крие. Сега партията изглежда се опитва да ги прокара и в българското законодателство, но едва ли ще пожъне успех.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024