Събитията за Трети март: Вход свободен в музеите, поход до Шипка, ски спускане с носии и знамена Снимка: © Pixabay

България ще отбележи националния си празник на 3-ти март със серия от събития - от официалното приемане на строя и молитви в памет на загиналите за българското Освобождение, до отворени врати на музеите в много градове на страната и идеи за разходки в планините.

Ако сте в София, можете да посетите със семейството си безплатно Софийската градска художествена галерия и нейните филиали и Музея за историята на София, в сградата на площад "Бански" №1, археологическите останки под бул. "Княгиня Мария Луиза" в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, археологическото ниво на храм „Света София“ и Триъгълната кула на Сердика.

В зала "България" и камерната ѝ сцена се организират поредица от концерти на студенти от Националната музикална академия, които ще представят известни творби на класически и модерни български композитори - от Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Добри Христов, Марин Големинов до Румен Бояджиев (вход с билети).

Както на 3-ти, така и на 4-ти март паркирането в центъра на столицата ще е безплатно - синята и зелената зона няма да работят.

Въведени са обаче някои временни ограничения за престой и спиране в районите, в които ще се провеждат официални мероприятия.

  • От 11:00 ч. пред Паметника на Незнайния воин ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България.
  • От 12:00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул.
  • Тържествената заря-проверка по случай Националния празник е с начало 18:30 часа на пл. "Народно събрание“. Президентът Румен Радев ще произнесе слово.

За церемонията пред Паметника на Незнайния воин хората ще имат достъп през пунктове за проверка, организирани при ул. "Раковски“ и ул. "Оборище“, при ул. "Париж“ и ул. "Шипка“ и при южната страна на храм-паметника "Свети Александър Невски“.

Екипът на Музея на София ще отбележи Трети март с нестандартна идея - поход до Черни връх на Витоша. Историците ще представят интересни факти за историята на планинарството на Витоша, ще има и игра за хората, които биха искали да спечелят билети за изложбата "Туризмът на Витоша" за РИМ-София.

За хората, които планират да се включат в тържествата на връх Шипка, празникът ще започне с молебен в храм-паметника "Рождество Христово" от митрополит Киприан.

От 11.30 ч. ще започне приемането на строя, поетична композиция, заупокойна молитва в памет на загиналите герои и слова по случай Националния празник включва официалната програма на честването.

В него ще участват както Румен Радев, така и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

В 12 ч. ще е поклонението и поднасянето на венци и цветя пред Паметника на свободата.

По-късно президентът ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай Националния празник 3 март в Централния военен клуб в София.

В Пловдив, Бургас, Плевен, Велико Търново, Благоевград и др. са организирани множество церемонии по полагане на цветя и издигане на знамето, след които ще има и концерти, безплатни исторически турове и музейни експозиции с отворени врати.

Всички обекти на Регионален военноисторически музей – Плевен, вкл. Панорамата "Плевенска епопея 1877", ще са с вход свободен.

В Пловдив от 18:20 ч. ще се проведе тържествена проверка заря с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив.

От 12.00 часа пред Регионален исторически музей на Благоевград ще се проведе урок по родолюбие, по време на който всеки може да се запознае с факти от българската история.

Безплатен пешеходен тур "По стъпките на Освобождението“ ще се проведе във Велико Търново от 11 ч. Той ще започне от площад "Съединение" пред музей "Възраждане и Учредително събрание“. Обиколката ще мине по маршрут: музей "Затвор“, музей "Сарафкина къша“, улица "Гурко“, паметник "Майка България“, като участниците в обиколката ще се допускат без билети и в двата музея.

А ако прекарвате почивните дни на Пампорово, ще видите и т.нар. "голямо ски спускане с народни носии и знамена", което се провежда от 7 години на Трети Март.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024