Съдът мотивира 20-годишната присъда на Семерджиев: Няма смекчаващи вината обстоятелства

Софийският градски съд е готов с мотивите си за 20-годишната присъда на Георги Семерджиев. За най-тежкото обвинение срещу подсъдимия няма смекчаващи вината обстоятелства, става ясно от тях. Вместо това има утежняващи, сред които предишна присъда, наситената с произшествия шофьорска биография, включително фалшивите документи за управление на МПС.

Институцията е приела, че Семерджиев е управлявал джипа си след употребата на наркотици, се посочва още в мотивите. И не е счела за верни твърденията на адвоката му, че една от жертвите, Хариет Стефанович, секунди преди катастрофата е била на пътното платно – установено, че към момента на удара тя е била върху бордюра на тротоара.

Припомняме, че на Семерджиев бяха повдигнати пет обвинения, най-тежкото от които е причиняване на тежката катастрофа на бул. „Черни връх“ на 5 юли 2022 г., при която загинаха две момичета. На първа инстанция той бе осъден на 20 години затвор при първоначален строг режим, както и да заплати 700 000 лева кръвнина на близките на едно от загиналите момичета.

Едно от най-противоречивите неща по време на съдебния процес бяха две експертизи, чиято цел беше да покаже дали Семерджиев е употребил наркотици, преди да се качи зад волана на фаталния 5 юли миналата година. Едната даде положителен резултат, другата - отрицателен. От мотивите на съда става ясно, че е приел, че Семерджиев е управлявал мощния джип след употребата на наркотични вещества, съобщава bTV.

През годините осъденият е имал съставени 47 акта, 49 наказателни постановления и 6 фиша за нарушения на пътя. Последното му престъпление е от 10 юни 2022 г., по-малко от месец преди фаталния инцидент. Тогава, след последователни заплахи и молби към униформените да не го задържат, Семерджиев избягал.

Първа присъда: 20 години затвор за Георги Семерджиев за катастрофата на "Черни връх"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024