Съдът призна за виновен сина на Джо Байдън по три обвинения Снимка: © Getty Images

Хънтър Байдън - синът на президента на САЩ Джо Байдън, беше признат за виновен, че през 2018 г. е излъгал за употребата на наркотици, за да си купи незаконно оръжие.

Обвиненията срещу него са три и съдът в Уилмингтън, щата Делауер, се произнесе и по трите осъдително.

Първото обвинение е за подаване на невярна декларация за придобиване на огнестрелно оръжие, второто - за подаване на невярна декларация за придобиване на документи, а третото - за незаконно притежание на огнестрелно оръжие.

Решението на съда идва само няколко месеца преди президентските избори в САЩ, в които Джо Байдън, ще се кандидатира за втори мандат от Демократическата партия.

Това е и първият процес, завършил с осъдителна присъда за син или дъщеря на действащ американски президент.Часове след заседанието на съда по делото срещу сина му Джо Байдън ще говори за мерките по отношение на контрола на оръжие в САЩ.

Очаква се основна тема да бъде законодателната реформа, която беше прокарана преди две години след масови стрелби в Ню Йорк и Тексас.

Самият Байдън не коментира случая с 54-годишния си син, въпреки че в интервю миналата седмица заяви, че ще уважи решението на съда и няма да го помилва.

Краят на делото срещу Хънтър Байдън дойде след друг прецедент - наказателната присъда от 30 май на основния опонент на Байдън и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп. Той беше осъден по всички обвинения по делото за фалшифициране на документи с цел прикриване на плащания към порноактрисата Сторми Даниелс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024