Съдът разпореди областният управител незабавно да каже защо се демонтира Паметникът на съветската армия Снимка: © Булевард България

Административният съд е разпоредил Областната администрация в София незабавно да разкрие основанието за демонтажа на Паметника на Съветската армия. Това трябва да се случи в еднодневен срок, съобщава БТА, като цитира пресцентъра на съда.

Разпореждането е по дело, образувано по жалба на гражданската платформа на Мая Манолова "Изправи се.БГ", която настоява процесът по демонтажа да бъде спрян.

Тази седмица започна процедурата по преместване на съветския паметник в София. Първо беше премахнат съветския автомат "Шпагин", последва главата на съветския войник, а в четвъртък бяха свалени и фигурите, изобразяващи майка и дете.

Междувременно БТА цитира постановление на Министерски съвет, според което правителството е отделило 260 хил. лв. за дейностите по ремонт и възстановяване на съветския паметник.

Постановлението е от миналата седмица (8 декември) и е подписано от премиера Николай Денков и главния секретар Ваня Стойнева. Сумата се отпуска за извършване необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправка и заздравяване на обекта.

Официалният демонтаж на паметника започна по-рано тази седмица и предизвика малобройни протести, като срещу него се обявиха три политически сили - "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

Решението за преместването му е взето още в началото на 90-те години от Столичния общински съвет (СОС) - но в продължение на години то се отлага. Скорошна експертиза установи, че монументът може да доведе до сериозни инциденти предвид лошото му състояние. Затова и бяха предприети действия по неговата спешна реставрация.

По-рано областният управител на София област Вяра Тодева обясни, че след като бъдат демонтирани фигурите от паметника, те ще бъдат преместени на място за съхранение и ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство в София.


Падналата глава на войника от Паметника на съветската армия "Войникът" от Паметника на съветската армия всъщност е репресиран от комунистите българин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024