Съдът спря скандално решение на ОбС-Свиленград, преместило митницата в паркинг на Размиг Чакърян

Поредният скандален опит за запазване на бизнес интереса на Размиг Чакърян-Ами по границата между България и Турция се сблъска с блокада в съда - поне засега.

Административният съд в Хасково е уважил жалбата на Агенция "Митници" и областният управител на региона, които обжалват абсурдно решение на Общинския съвет в Свиленград от януари 2023.

Съветът е председателстван от Георги Еленков от ГЕРБ - общински съветник от 12 години и адвокат по професия, който се оказа защитник на "Евролаб 2011". Фирмата стана известна заради едногодишната битка на държавата да ѝ отнеме монопола върху фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

Еленков беше заснет да присъства лично на разтоварване на камиони на границата заедно с управителя на дружеството, свързано с Размиг Чакърян и Христофорос Аманатидис-Таки.

Въпреки публично известната информация за явния конфликт на интереси между публичната длъжност на Еленков и частните му клиенти от границата - ГЕРБ така и не реагираха за отстраняването му от власт.

Вместо това точно преди Коледа през 2022 г. ОбС-Свиленград обявява странно решение, което в момента е обект на съдебен спор.

С 15 гласа "за" и нито един против и въздържал се (от 21-членен общински съвет) е решено да се забрани преминаването на тежкотоварни камиони по уличната мрежа на квартал "Капитан Петко войвода" в Свиленград.

Формалният повод е "протестно писмо" внесено от местни жители само 10 дни по-рано.

Особеното в случая е, че кварталът обгражда входовете към държавното митническо бюро в най-натоварения граничен пункт с Турция. Според данни на Агенция "Митници" - всеки ден там се обработват по около 200 камиона. Забраната за движението на практика спира работата им и принуждава пренасочване на превозвачите към други митнически бюра в региона.

Съветът е разпоредил да се поставят съответните пътни знаци и да се затворят с бетонови прегради шест пресечки към улицата, водеща до паркинга, за да не се допуска МПС с над 3,5 тона тегло да достигнат до терминалите на митницата.

Документът е подписан от Георги Еленков - председателя на Общинския съвет и адвокат на "Евролаб 2011". Пред bTV той се оправдава с това, че "цялата общинска инфраструктура е тотално разбита, цялата канализация на квартала пропада, а тя е нова".

BIRD обаче посочват, че от 2021 г. държавата е отпуснала над половин милион лева, за да се извърши основен ремонт на пътя към митническото бюро и ЖП-гарата и да се приспособи да поема тежкотоварния трафик. Пътят обаче е затворен от общината.

Източници на разследващия сайт твърдят през януари 2023 г., че са били уведомени в последния момент за решението на ОбС-Свиленград и че "за тях е подготвено помещение от около 300 кв. м", намираща се в "паркинга на Ами". Всеки от ТИР-овете е длъжен да плаща такса за престоя си на терена.

  • Собственик на паркинга е фирмата "Ай би ти ти", чийто краен притежател е Размиг Чакърян-Ами. Чакърян е близък до съдения за наркотрафик Христофорос Аманатидис-Таки. През 2017 г. той и охранителите му бяха нападнали двама журналисти на Нова ТВ при засичане на пътя - Ами първоначално беше обявен за издирване от МВР, но до обвинение срещу него така и не се стигна.
  • По време на управлението си като премиер Кирил Петков директно обвиняваше Чакърян, че е "приватизирал входната точка между Азия и Европа" - "Капитан Андреево" - заради 10-годишното бездействие на властта.
  • Паркингът в Свиленград е част от по-широка мрежа от бизнеси, които се прикачват към граничния контрол и митническото обслужване на големите входно-изходни пунктове на България.
  • Преди дни "Капитал" публикува свое разследване, в което показа, че свързани фирми с Чакърян са започнали да строят паркинг за ТИР-ове на "Дунав мост 2" при Видин.

Опитът за превземане на свиленградското митническо бюро е спряно с решение на Административния съд в Хасково, макар и само на първа инстанция.

Решението на Общинския съвет в Свиленград от декември 2022, с което се затваря достъпа до паркинга на Агенция "Митници" е обявено за нищожно, защото е прието от орган, който е без материална компетентност и с допуснати особено съществени нарушения на процесуалния и материалния закон.

Съдебният акт не е окончателен и подлежи на обжалване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024