Съдът в Хасково отмени резултата от изборите за общински съветници Снимка: © Oбщина Хасково

Административният съд в Хасково обяви за недействителен избора на общинските съветници в общината.

Резултатите от вота на 29 октомври бяха обжалвани от "Ние идваме", "БСП за България, ВМРО-БНД, "Възраждане", "Продължаваме промяната-Демократична България" и "България на регионите".

Вотът за общински съветници спечели ГЕРБ с 14 представители, което не стига за мнозинство в 39-членния орган. Следват ДПС с 9 и "Български гласъ" с 4, а останалите 6 формации са с по-малко съветници. Кмет на града стана Станислав Дечев от ГЕРБ.

"Съдът е установил, че са налице разлики между отчетените в голяма част от секционните избирателни комисии действителни и недействителни гласове и установените такива в предадените чували с изборни книжа на тези секционните избирателни комисии," се посочва в съобщение на съда

Така според магистратите неправилно отчетените бюлетини са се отразили на общия брой действителни и нейдействителни гласове, съответно и крайния резултат и на разпределението на мандатите между партиите и коалициите, както и на имената на част от обявените за избрани общински съветници.

По информация на местни медии при повторното преброяване е установено, че се налага промяна в разпределението на мандатите между партиите.

  • Заради установените 21 гласа разлика "Възраждане" получава един мандат повече, а "България на регионите" - един по-малко.

В решението се уточнява, че неправилното отчитане на резултатите от вота е нарушение на изборния закон, а не грешка в пресмятането или техническа грешка. Следователно "изборът на общинските съветници в община Хасково следва да се обяви за недействителен".

Решението на Хасковския административен съд подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в 7-дневен срок. Председателят общинската избирателна комисия Добромир Якимов е свикал тази вечер заседание, на което да се реши дали да обжалват решението.

Ако ВАС потвърди изводите на първата инстанция, в Хасково ще има нови избори за общински съветници.

Само ден след местните избори в областния град стана ясно, че почти всяка шеста бюлетина от вота за общински съветници е недействителна.

  • Според протокола на Общинската избирателна комисия в 152 секции на общината на 29 октомври са гласували 36 113 избиратели.
  • В урните са намерени 36 039 бюлетини.
  • Недействителните са били 6 665.

Затова в началото на ноември Хасковският административен съд разпореди извършването на съдебно-статистическа експертиза в избирателни секции. За седмица работа две вещи лица успях да преброят повторно бюлетините в едва 12 секции.

След като едното от вещите лица се отказа да участва в броенето по здравословни прични, се наложи те отново да бъдат преброени отначало във всички 152 секции.

Проблем с недействителните бюлетини на местния вот миналата есен имаше повсеместно, особено при отчитането на вота за общински съветници. Причината е, че с промени в Избония кодекс, гласувани от ГЕРБ, ДПС и БСП, се върна възможността избирателите да гласуват и с хартиени бюлетини, и с машини.

Гласуването с устройства не позволява създаването на недействителна бюлетина, докато при хартията секционните избиратели комисии преценяват коя как се отчита.

Невалидните гласове могат да отбележат нов рекорд - на места са над 20%


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024