Снимка: © Булевард България

Коментар на финансовия министър Асен Василев за "изчистване" на избирателните списъци създаде спекулации за нарушаване на изборните права на гражданите и вкара МФ в обяснителен режим.

Причина за това е предложението на Василев от списъците да бъдат извадени хората, които са декларирали пред НАП, че са с трайно пребиваване в чужбина. То беше направено по време на заседанието на Министерски съвет на 19 май, когато се обсъждаше разпределението на министрите при подготовката за изборите на 11 юли.

„Може би с оглед на това, че в НАП има масиви с хора, които са декларирали, че са с трайно пребиваване в чужбина, е добре тези хора да бъдат извадени от списъците. Някаква работна група да се случи. Не знам колегите от МВР дали могат да подадат списък на хора с актуални лични документи – било то паспорти, било лични карти. Хора без български лични документи няма как да гласуват, така че всъщност списъците да бъдат кросчекнати с тези два налични масива от държавните институции, за да бъдат допълнително изчистени от мъртви души“, казва Асен Василев на заседанието.

Премиерът Стефан Янев приема предложението да се разгледа и нарежда на вътрешния министър Бойко Рашков да създаде работна група, която да „прецени какво е възможно и какво не е възможно”. Предложението на Василев беше разтълкувано като идея да от списъците да се изхвърлят българите, които не плащат данъци в страната.

От МФ обаче уточниха, че в случая няма ограничаване на конституционните права на гражданите, а се поставят на обсъждане два конкретни въпроса:

1) "Как може български граждани, които не притежават валидни български документи за самоличност – лична карта, международен паспорт и др., да упражнят правото си на глас? И ако не може, трябва ли те да фигурират в избирателните списъци в България?;

2) Да се обмисли дали български граждани, които официално са декларирали, че имат постоянен адрес в чужбина, да се извадят от избирателните списъци по адрес на местоживеене в България, като в същото време запазят правото си да гласуват в чужбина или в България по досегашния ред за гласуване по настоящ адрес?".

Тоест - хората с трайно местожителство в чужбина да не са в списъците в България, за да се избегне дублиране и възможни злоупотреби.

Гласуващите в чужбина трябва да попълнят декларация в съответната секция, че няма да упражнят правото си на глас на друго място. Процедурата е „относително лесна“, казват от Министерството на финансите.

„В същото време, от години наблюдатели коментират, че наличието на стотици хиляди изселили се от България и починали в списъците е предпоставка за манипулации, не липсват и призивите за въвеждане на т.нар. активна регистрация – именно с цел справяне с този проблем“, отбелязват от ведомството.


Противно на вота от чужбина, посланикът ни във Великобритания иска по-малко секцииАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

bTV и Нова ТВ: Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е контактувал с полицайка от Първо РПУ

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос