Съмненията, че митрополит Николай продължава с манипулациите, остават Снимка: © Булевард България

Две молитвени бдения се проведоха на 12 март пред Синодалната палата, докато вътре Светият Синод решаваше относно избора на новия Сливенски митрополит – едното беше в знак на несъгласие с новата наредба, а другото обратното – в подкрепа на наредбата.

Но участниците видимо се различаваха, докато в едната имаше най-разнообразни плакати от вида на „БПЦ -Христова, а не корпорация“ и „Всяка власт е от Бога, но не всеки му служи еднакво“, държани от различни участници – и свещеници, и светски лица, втората група имаше еднакви табели „Духовенството подкрепя наредбата на Светия синод“ и в нея участваха предимно свещеници, дошли организирано от Пловдив и околността със специален автобус.

Според богослова от София Василианна Мерхеб обаче днешните решения на Синода „не решават проблема, настъпил с новата наредба, а още повече го задълбочават“.

След заседанието стана ясно, че Светият Синод няма да посочи „служебно“ нов Сливенски митрополит, но няма и да зачете вече проведените избори на 18 февруари.

Според митрополитите Варненският митрополит Йоан ще продължи да управлява (неизвестно докога).

Сливенската епархия ще организира нови избори, като междувременно трябва да направи пълна финансова ревизия на Сливенска епархия, както и пълна проверка на списъците с епархийски избиратели дали съответстват на изискванията в Устава.

Василианна Мерхеб обаче се опасява, че определени митрополити, и най-вече „Пловдивският митрополит Николай, ще направят всичко възможно за Сливенски митрополит да бъде избран техен човек“.

За нея остава неясно „как митрополит Николай формално заяви, че е оттеглил подкрепата си от наредбата и въпреки това днес под строй е докарал всички свещеници от Пловдивската епархия“.

По думите ѝ „решението на Синода, че наредбата няма да бъде използвана не е гаранция, че това решение не може да бъде променяно, не се знае на следващо заседание какво може да се реши“.

Богословката се опасява, че „една ревизия на избирателите може да означава да бъдат подменени активни миряни със собствени виждания и позиция и да бъдат заменени с други, по-послушни лица, като се представи административна причина за това.“

Друг момент в новия избор ще бъде списъкът с епископи, от които избирателите ще могат да посочат двамата кандидати.

Според Мехреб, „Великотърновският митрополит Григорий е имал желание да се противопостави на решението на Синода, но негов човек - архимандрит Матей Орешков е предложен на същото заседание за епископ и това го е убедило да последва мнозинството.

Мехреб не се притеснява да отправи директно обвиненията си към дядо Николай, който „използва феодална диктатура за управляване на епархията си и иска да привнесе този подход в управлението на БПЦ“.

Тя определя наредбата като способ, който „иска да смени Богочовешкия характер на Църквата, управлявана харизматично-духовно до земно бюрократично“. Мехреб е убедена, че „има сценарий да бъде избран човек на митрополит Николай и има данни, че лично той, както и хора, свързани с него упражняват натиск върху останалите митрополити, ползвайки „подходи, типични за улицата, за мутрите, а не за духовни лица“.

Тя припомня дългата история и традиция на БПЦ миряните винаги да участват в изборите на своите митрополити и твърди, че „никога не е било такова нещо“.

Богословката се опасява, че „определени митрополити тикат Цъквата към разкол“. Сливенска митрополия е известна с апетитните си църковни имоти покрай морето, но според Василианна Мерхеб „отдавна е имало апетити към поста Сливенски митрополит, тъй като през последните две години наскоро починалият дядо Йоаникий е бил доста немощен“. Тя се пита защо, „ако е имало съмнения, не е направена досега финансова ревизия, а такава ще се извърши в процес на избори, както и че при вече стартирала процедура, междувременно се сменят правилата“.

Мерхеб уточнява, че „митрополит Николай, който ръководи най-богатата епархия в България досега не се е отчитал“. Тя се пита, „как може някой да заявява позиция срещу наредбата в петък, а в понеделник, носейки кръста на гърдите си, да не се свени да работи за разкола в Църквата“?

Междувременно Синодът му възлага да проведе две мащабни проверки:
• пълна финансово-административна ревизия на цялата Сливенска епархия, както и на имотното състояние на поделенията в епархията
• пълна проверка на списъците с епархийски избиратели дали съответстват на изискванията в Устава.

Най-важното решение: единодушно митрополитите се отказват от скандалната си наредба от 24 февруари, с която отнемаха правото на епархийските избиратели да участват в избора на нови членове на Синода.


Протест пред Светия синод след спорното касиране на избора на митрополит


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024