Самолетът на Лавров заобиколи България. Захарова посочи като причина "злобната глупост на русофобите" Снимка: © Getty Images

Самолетът на руския външен министър Сергей Лавров е заобиколил България.

Той е пристигнал снощи в столицата на Северна Македония Скопие, за срещата на колегите му от страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), но самолетът му е прелетял над Гърция.

Причината очевидно е присъствието на говорителката на външното министерство Мария Захарова на борда на самолета. Тя е в списъка със санкционираните лица от ЕС заради войната в Украйна.

"Самолет може да лети над България, но Мария Захарова не може да лети на самолета", написа Захарова в "Телеграм" канала си.

Преди дни българският външен министър Мария Габриел заяви, че България ще пропусне самолета, но има контрол над това кой е на борда му.

Българското правителство е съгласувало с ЕС решението си да позволи прелитането на руската държавна делегация, ръководена от Сергей Лавров, към Северна Македония за срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

МВнР е предварително информирано за състава ѝ и заради присъствието на хора от списъците със санкции на ЕС се е наложило част от тях да бъдат изключени.

"София никога не би си позволила да даде разрешение за прелитане през въздушното пространство на руската делегация в Скопие, без да има ясна представа за състава на делегацията", каза вицепремиерът Мария Габриел пред журналисти преди срещата на външните министри от НАТО.

Захарова определя решението за опасна глупост.

"Злобната глупост на русофобите стигна до там, че за първи път в нашата история официалните власти забраниха не самолет, а човек в самолета да бъде в небето - това пише в служебната бележка на българското МВнР: Самолет може да лети над България, но Мария Захарова не може да лети на самолет," пише Захарова в "Телеграм' канала си..

"Нищо не беше казано дали мога да прелетя над България без самолет и дали е възможно да се използва космическото пространство за това.Сега сериозно. Говорим не просто за глупост, а за опасната глупост на някой интригант във властовите структури на България," написа още тя.

Посещението на Сергей Лавров е първото на Балканите след руската военна инвазия в Украйна.

София пуска санкционирания Лавров да лети над България за среща на ОССЕ в Скопие, потвърди МВнР (обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024