Samsung Galaxy Watch5 - с грижа за здравето ви

Какво иска човек от един часовник? Отговорите са два и нито един не е да показва часа.

Първият би могъл да бъде - инвестиция. Балонът на секънд хенд часовниците се наду до небивали висоти последните две години главно заради крипто милионерите. Ако ще влизате на този пазар има доста стартови модели, с които да започнете - Omega Speedmaster Moonwatch, Patek Philippe Calatrava, Rolex Submariner.

Galaxy Watch5, Samsung, ревю

Ако обаче искате да носите нещо полезно на китката си, тогава ви трябва смарт часовник.

Galaxy Watch5 на Samsung е един от последните андроид смарт часовници, появили се на пазара. Причината да мине леко под радара е, че премиерата му беше заедно с два знакови телефона на Samsung - Galaxy Z Flip4 и Galaxy Z Fold4, които силно привлякоха вниманието ни.

Първите смарт часовници на пазара акцентираха силно на възможността за проследяване на спортни активности. После, обаче, времената се смениха и на фокус вече е здравето.

Samsung Galaxy Watch серията се утвърди с устройства, които предлагат добър баланс за засичане и проследяване на здравни и спортни показатели. Новият Galaxy Watch5 остава в тази насока. Той доста прилича на предшественика си, но не всички подобрения са видими с просто око - напр. здравината на изработката, сензорът за температура, по-издръжливата батерия.

Galaxy Watch5 има много чист и минималистичен дизайн. Той е лек и ергономичен - веднъж поставен на ръката, вие преставате да имате чувството, че носите часовник. Флуороеластомерната каишка е гъвкава и много приятна на допир. Има го в два размера 40 мм. и 44 мм. - условно казано, женски и мъжки. По-малкият размер на часовника се предлага в сребърен вариант на корпуса, графитен и розово златно, докато 44 милиметровият е сребърен, графитен и сапфир.

Екранът се активира интуитивно с вдигането на ръката ви срещу очите ви, дори и да не сте в режим Aways On, така че, за да видите часа или съобщенията си, не е необходимо специално да го включвате чрез потупване или натискане на копче. Покритието му e от сапфирен кристал - по-устойчив на удар и надраскване материал, който ви прави спокойни, че ако го засечете с тенис ракета или с гира във фитнса, няма да има последствия.

Стъклото стои лъскаво, пръстовите отпечатъци по него не се забелязват особено. Приятно е и чисто дизайнерското решение съдържанието на екрана да е разположено вътре в няколко милиметрова черна окръжност, имитираща рамка - като контрапункт на инфинити дизайна на хардуера. Тази черна рамка концентрира погледа и дава по-голям контраст. Ако плъзнете пръст през нея, тя се оказва и функционално решение, а именно - меню за бърз достъп - по посока и обратно на часовниковата стрелка, тя директно сменя популярни предложения. От вас зависи да си я подредите според нуждите за бърз достъп - можете да си я профилирате - да я направите по-фитнес или по-здравослловно ориентирана или пък комбинация от най-често ползваните приложения.

Въпреки че и предишният модел на Galaxy Watch засичаше съня ви, предимството на Watch5 е, че вече се е издигнал до ниво коуч по отношение на добрия сън. Наистина този модел се оправя доста добре да разбира, дали спите или просто се въртите в леглото, но също така и дава съвети за по-качествен сън. Тази функционалност е разработена съвместно с Американската Национална Фондация по Съня (NSF – National Sleep Foundation).

Galaxy Watch5, Samsung, дийзан, интерфейс, функции

За най-акуратна информация трябва да разрешите меренето на сатурацията ви по време на спане и да включите детектора за хъркане. Всичко това часовникът ще ви го подскаже сам. По отношение на обучението за по-добър сън е необходимо първо софтуерът да събере подробна информация за вас в продължение на 7 дни и едва след това ще започне да генерира съвети към вас.

Ако сте човек, който обича да си обръща внимание на здравето, можете доста да се задълбочите във функциите на Galaxy Watch5.

Меренето на кръвно, на пулс, следенето на Body mass index, количество на мазнини и вода в тялото ви са полезни неща. Така, например, разбрах, че в тялото ми липсва вода.

Часовникът препоръчва на всеки 28 дни да калибровате данните за кръвното ви налягане, като ги засичате с класически апарат за мерене на кръвно и съответно ги въвеждате като референтни стойности. За целта трябва да си изтеглите приложението Samsung Health Monitor, което работи, ако сте свързани с мобилна мрежа - тоест, трябва да имате карта в телефона, Wi-Fi свързаност не ви е достатъчна, и второто изискване е да имате парола за телефона с цел сигурност. Засичането на показателите с истински апарат за мерене на кръвно се изисква и преди първото активиране на приложението.

Още от първите модели на Samsung едно от големите достойнства на софтуера беше, че много бързо и добре разпознава сам физическата активност, без да се налага да уточнявате дали плувате или бягате.

И въпреки че тенденцията е все повече информация да се визуализира на самия екран на часовника, подробното знание за тялото ви и неговата кондиция идва на телефона.

Нещо полезно за планинарите и outdoor приключенците е приложението komoot, което ви позволява да планирате маршрутите си и да ги споделят с общността. Благодарение на него можете да си качите на телефона топографска карта, която да ползвате и офлайн или да ползвате навигация, която ви води с глас. То не е на Samsung, но е добре интегрирано с часовника. Някои от функциите му са платени.

Google maps, Galaxy Watch5, Samsung, навигация, outdoor

Достъп до карта през китката си имате и чрез Google Maps, а с помощта на Google Assistant можете да управлявате Spotify или Deezer и да поискате да ви пусне конкретно парче. Същата съвместимост е налична и за SoundCloud - ще се изненадате колко много хора слушат подкасти от китката си.

Въпреки че батерията на Watch5 e 13% по-голяма, това не е нещо, което определено ще усетите потребителски. Истината е, че зареждането на часовника е най-досадната част от ползването му, защото ви лишава от удобствата на свързаността. С един заряд на Watch5 издържате около ден, ден и половина. Презареждането е доста бързо - по-малко от 30 мин, но все пак трябва да имате зарядно под ръка. Зарядното отново е тип паничка с размера на монета от два лева и ако пътувате, непременно трябва да го носите с вас или да презаредите директно от смартфона си.

И накрая стигаме до цената. Тя варира според търговския партньор и е от 570 лв. за 40-милиметровата версия и от 630 лв. за 44-милиметровата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023