Санкционираният Румен Овчаров не се притеснява, че е в списъка "Магнитски" Снимка: © БСП

Бившият министър на енергетиката и член на БСП Румен Овчаров заяви, че не се притеснява от факта, че е включен в списъка "Магнитски" със санкционирани от САЩ българи.

Малко преди началото на 50-ия юбилеен конгрес на БСП Овчаров отговори лаконично на няколко журналистически въпроса по повод наложените срещу него санкции.

"Съединените щати могат да си говорят каквото искат. Нищо не ме притеснява. Тук ще се блъскаме ли, или ще вървим? Нямам какво да кажа. Ако имам нещо да кажа, че ви извикам и ще ви кажа. Сега ако обичате, ме освободете", каза той, цитиран от БНТ.

Вчера Министерството на финансите на САЩ санкционира още петима българи заради тяхното широко участие в корупционна дейност в България. В списъка, освен Овчаров, са още бившият министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов, както и бившите депутати от БСП Иван Генов и Николай Малинов.

Според САЩ, Овчаров многократно се е "замесвал в корупционни енергийни договори с руски енергийни компании, като е получавал подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирани цени за руски газ и ядрено гориво, както и за подкрепа на поръчки в АЕЦ "Козлодуй".

Министерството на финансите твърди, че той е получил "над 5 милиона евро в офшорни банкови сметки" в периода, в който е служила като енергиен министър (2005-2008).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024