Съпругът на Севделина Арнаудова е преназначен в борда на "Булгартрансгаз" Снимка: © Булгартрансгаз

Назначаването на близки до ГЕРБ хора на ръководни постове в държавните дружества продължава – поредната подобна практика е свързана с газовия оператор „Булгартрансгаз“.

След обявен тихомълком конкурс начело остава досегашният директор Владимир Малинов, а в борда мястото си запазва съпругът на Севделина Арнаудова (пиар на ГЕРБ) – Делян Димитров, съобщава „Медиапул“. Той попадна в медийното внимание в средата на миналата година, когато се разбра, че през юли 2019 г. заедно с Арнаудова са си купили луксозна къща в с. Бистрица за 1 млн. лв.

В управата на „Булгартрансгаз“ влиза и нов член – Дарина Колева, която заменя отстранената още в края на януари 2021 г. Таня Захариева. Колева се е занимавала с обществени поръчки по важни проекти на оператора – включително изграждането на газопровода "Турски поток" на българска територия.

Кандидатите да управляват държавния газов оператор са имали 10 календарни дни да подадат документи за участие в конкурса. Желаещи да влязат в съвета са били Малинов, Димитров, Колева и Ромен Кишкин. Едно от изискванията е магистърска степен по една от следните области: социални, стопански и правни науки, технически и хуманитарни науки, с направление икономика, финанси, счетоводство и контрол, право, енергетика, строителство, инженерство и други. Кишкин не е отговарял на това изискване и е бил отстранен.

Надзорният съвет на дружеството е обявил конкурс за избор на нов управителен съвет на 12 април. Надзорът също е нов и съставът му е в процес на вписване в Търговския регистър.

Преди два дни Мая Манолова и енергийният министър в оставка Теменужка Петкова влязоха в остър сблъсък в "Булгартрансгаз". Депутати нахлуха в дружеството, след като бе създадена Комисията за ревизия на кабинета "Борисов 3", и поискаха да получат всички документи, свързани със строителството на "Балкански поток" в българската му част.

В деня, в който оставката на кабинета „Борисов 3“ бе приета от парламента, Министерски съвет направи смяна и в борда на директорите на Българския енергиен холдинг, с което ГЕРБ опита да се „бетонира“ в енергетиката за следващите 5 години. Смяната беше спряна от Софийски градски съд, след като при вписването в борда е било премахнато името на един от независимите членове – София Касидова. На нейно място е бил добавен Александър Църноречки – PR на холдинга, който на последните избори се кандидатира за депутат от ГЕРБ.

Отделно кабинетът в оставка преназначи директорите на Държавната консолидационна компания, а същото важи за няколко директори на предприятията, които управляват горските и ловните стопанства в Североизточна България.

С хора, близки до ГЕРБ, са овладени и държавните фирми в земеделието - 6-те държавни горски предприятия, Напоителни системи, Агроводинвест, Сортови семена Елит, Земинвест и др., пише в. "Сега".

Законът за публичните предприятия, който бе приет в края на 2019 г., въведе изискване всички членове на органите за управление в държавни и общински предприятия да се избират и назначават след конкурс. Новите правила бяха въведени като условие България да влезе в така наречената „чакалня“ на еврозоната – ERM II. Те трябваше да гарантират прозрачност в целия процес.

На 22 април новият парламент прие мораториум върху договорите и назначенията на отиващия си кабинет „Борисов 3“ - включително сделките с движимо и недвижимо имущество на ведомствата.

В понеделник ГЕРБ внесе в Конституционния съд искане за тълкувателно решение и едновременно с това обявяване на мораториума за противоконституционен. Според тях той „нарушава принципите на правовата държава и разделението на властите“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024