Сарафов забеляза заплахите срещу съдия Цариградска

Главният прокурор Борислав Сарафов вече е забелязал сигналите за отправяни заплахи срещу съдия Владислава Цариградска и нейни близки. Ден след като Цариградска беше изслушана от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за пореден път и отново разказа за атакатите, Сарафов е поискал от МВР обобщена справка по случайте.

Съдийката говори във вторник и за изключителното бездействие от страна на прокуратурата по разследванията, свързани със заплахите срещу нея, и за делата около групата за влияние на Мартин Божанов-Нотариуса, който беше убит.

"Зад подставени лица като "Червения пират", който заплашва с убийство магистрати, се крият други хора и организирани мрежи с ресурси. Вместо да работи приоритетно по разкриването на тези престъпления, прокуратурата ги раздробява и забавя", заяви Цариградска.

Тя разказа как не получава никаква информация за развитието по делата и потърси съдействие от колегите си съдии, които имат право да изискват справки по дела. Цариградска разказа за притеснително голям брой преписки срещу магистрати, по които се събира огромен обем информация, с цел контролиране на съдии, по думите ѝ.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че Сарафов е изискал да му бъде предоставена пълна информация за заплахите срещу Цариградска и нейни близки до 22 октомври.

Освен от главния секретар на МВР ивформация е изискана и от Министерството на правосъдието, което е предоставило охрана на Цариградска заради отправените срещу нея заплахи. По време на изслушването от съдийската колегия, тя разказа, че полицейската охрана пред дома ѝ е била свалена без каквото и да било предупреждение.

Цариградска беше сред магистратите, за които се знаеше, че са подавали сигнали срещу Мартин Божанов-Нотариуса заради отправени от него преки или косвени заплахи, породени от недоволството му, че тя отказва да си направи отвод по дело от негов интерес.

Едва когато Нотариуса беше разстрелян показно, ВСС и прокуратурата показаха (временна) загриженост по случая със съдийката. Шест месеца по-късно обаче отново се наложи Цариградска да напомни, че съдебният съвет би трябвало да носи отговорност за защитата на магистратите, а това не се случва. Напротив - откритото говорене за този проблем е последвано от удвояване на натиска срещу нея.

За заплахите беше задържан, а впоследствие освободен, мъж с прозвището "Червения пират", който води скитнически начин на живот, бори се и с психически проблеми.

Владислава Цариградска: Животът на 800 съдии се контролира от прокурорски проверки и СРС-та


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Наградата "Сахаров" на ЕП отива при демократичната опозиция във Венецуела

ЕП присъди своето най-важно отличие за правозащитни каузи на преследваните от Мадуро опиционни лидери във Венецуела

14:22 - 24.10.2024
Бизнес

dm отчете ръст от 50% в онлайн продажбите и близо 400 млн. лева оборот за 15-тата си година в България

Компанията има 114 магазина в 44 града в страната и почти 1,6 млн. клиенти

14:18 - 24.10.2024