Икона на света Богородица в едната ръка и... ученически глобус в другата. Това са символните атрибути, с които един от участниците в проруската демонстрация в Белград излиза на улицата. 

Други от съмишлениците му носят флагове на предкомунистическата Руска империя, плакати с буквата "Z" (обозначението на военните машини на руската армия в Украйна), знамена с надпис "Свобода или смърт" и шапки с комунистическата червена петолъчка. 

Шествието се събира покрай паметника на цар Николай II - последния руски монарх, ликвидиран след революцията от 1917 - и продължава към руското посолство. 

Сред участниците в шествието в подкрепа на Путин са се включили и местни представители на мотоклуба "Нощните вълци", известни с близките си връзки с руския президент. 

Тази странна гледка се разгръща в столицата на Сърбия в петък вечер - на деветия ден от военната инвазия на Путин в Украйна. По същото време хиляди души в Прага развяваха знамена на ЕС и Украйна и слушаха пряко включване на Володимир Зеленски на площада в чешката столица. 

Сърбия е сред най-близките съюзници на Русия, а Москва я подкрепя, като отказва да признае независимостта на Косово в ООН. Отношението на сръбското население спрямо НАТО е обтегнато заради спомена от бомбардировките в края на 90-те, които доведоха до падането на режима на Слободан Милошевич. В същото време правителството се опитва да поддържа близки отношения с ЕС, където е кандидат за член от 2012 г., и да си партнира с НАТО. 

Руската инвазия в Украйна се случва само месец преди президентските избори в Сърбия на 3 април, на които Александър Вучич се надява да получи подкрепа от проруските гласоподаватели в страната, посочва Reuters. 

Отношенията на страната с Украйна са традиционно добри, но Белград има много по-тесни икономически и политически връзки с Кремъл - особено заради силната си зависимост от руски енергийни доставки. 

Русия остава сред четирите най-големи търговски партньори на Сърбия (с двойно по-малък стокообмен от този на Белград с Китай), но над 61% от общата търговия на Сърбия се дължи на държавите от ЕС. Електоралната тежест на партиите, които открито се противопоставят на европейската интеграция, е малка. 

Сърбия подкрепя общата резолюция на ООН, с която нападението над Украйна беше остро осъдено.

Постоянният представител на страната в организацията Неманя Стеванович обяви, че Сърбия настоява за спазването на принципите на териториалната цялост и политическа независимост на държавите като един от основните принципи на международното право. 

Властите в страната обаче не налагат санкции срещу Русия. Сръбската авиокомпания Air Serbia продължава да лети до Москва, докато ЕС затвори изцяло въздушното си пространство за руски самолети. 

Путин също има интерес от това да експлоатира болезнената история на Сърбия с войната в Косово, за да мотивира собствената си военна кампания в Украйна. В телевизионното си обръщение преди признаването на Донецк и Луганск за самостоятелни републики Путин направи препратка към бомбардировките в Югославия и подкрепата на НАТО за освобождаването на Косово. В представите му избиването на населението от войските на Милошевич е било фалшив претекст на НАТО да се намеси и да прекрои границите. Сега той прави същото в Украйна. 

Много хора в Сърбия съчувстват на населението на Украйна именно заради собствения си опит с войната.

Организира се и мрежа за помощ на малкото бежанци, които избират да се насочат към тази страна. 

Извън човешката реакция обаче позицията на сръбската общественост към войната в Украйна е "резервирана, в най-добрия случай", коментира "Евронюз". A правителството се намира в сложна позиция "между чука и наковалнята". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията