Сърбия плаши да напусне Евро 2024 заради албански и хърватски фенове Снимка: © Getty Images

Сърбия заплаши да напусне Европейското първенство по футбол заради обидни скандирания на фенове, за които се твърди, че са били чути по време на мача Албания - Хърватия (2:2) в Хамбург в сряда. Става въпрос за националистически лозунги срещу сърбите.

"Това, което се случи, е скандално и ние ще поискаме от УЕФА санкции, дори с цената на това да не продължим състезанието. Ще поискаме от УЕФА да накаже федерациите на двата отбора. Не искаме да участваме в това, но ако УЕФА не ги накаже, ще помислим как да действаме", заяви генералният секретар на Футболната асоциация на Сърбия Йован Шурбатович, цитиран от Euronews. По думите му има информация, че в 59-ата минута на двубоя между двама отбора и албански, и хърватски привърженици са започнали за скандират "Убий, убий Сърбия".

Все още няма отговор от страна на УЕФА.

"The Times" цитира анонимен служител, който твърди, че не е получена официална жалба или заплаха за напускане от Белтрад. Според него историята напомня на "случай, в който някой говори, за да задоволи местния популизъм".

Неприязънта между хърватските и албанските фенове към сърбите и обратното датира от войните на Балканите през 90-те години на миналия век и разпада на бивша Югославия.

УЕФА вече глоби албанската и сръбската федерация с по 10 000 евро след първите им мачове в групите за това, че феновете им са издигнали плакати с националистически слогани и са отправяли "провокативни послания, неподходящи за спортно събитие".

Всяка федерация е отговорна за поведението на своите фенове.

Глобата на Сърбия от УЕФА нарасна до 14 500 евро за "хвърляне на предмети", докато Албания трябва да плати общо 37 375 евро за нахлуване на терена и "запалване на фойерверки".

Албански фенове пристигнаха на мач с карта, на която се вижда как страната им разширява границите си на територията на съседните държави. Транспарантът беше показан в Дортмунд в събота по време на загубата на отбора от Италия с 2:1.

В същото време на плакат на фенове на Сърбия, видян при загубата на отбора срещу Италия, изобразяваше територията на Косово с надписа "Няма капитулация". Белград не признава независимостта на Косово.

В мача си срещу Словения в четвъртък сръбският национален отбор измъкна точка с резултат 1:1, като изравни в 5-ата минута на добавеното време.

Сок от кисели краставички - тайният “допинг” на Евро 2024


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Израел отново атакува Бейрут. Съдбата на Саид Насрала е все още неясна

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024
Технологии

Истинска пица пещ у дома - мисията е напълно възможна

Понеже излизането в последните години позагуби чара си, взехме решение да превърнем дома си в do it yourself пицария за семейни цели… Вижте как.

09:45 - 28.09.2024
Спорт

Д-р Смакки - треньорът, който лекува с вдъхновение (и горене на много калории)

За връзката между депресията, спортът и доброто психично здраве, разказва д-р Смаки, давайки своя личен пример за това как спорта се превръща в страст и спасение.

09:02 - 28.09.2024