"Със сигурност можеха да спрат вируса": Тръмп и ЕС увеличават натиска върху Китай Снимка: © Getty Images

Американският президент Доналд Тръмп засили още повече натиска срещу Китай, след като обяви, че е видял доказателства за връзката между новия коронавирус и лаборатория в Института по вирусология в Ухан.

Без да дава каквито и да е допълнителни подробности по случая, Тръмп обвини властите в Пекин за това, че са допуснали заразата да излезе извън контрол: "Със сигурност вирусът е можел да бъде спрян. Или не са го направили заради некомпетентност, или са го оставили да се разпространи. Да кажем, че е бил изпуснат - можеха да го овладеят".

На въпрос дали разполага с данни, които му дават висока степен на увереност във връзката между института и произхода на вируса, президентът на САЩ отговаря положително.

"Не мога да ви кажа. Нямам право да ви дам тази информация", казва Тръмп на последващ въпрос за детайлите около предполагаемите разузнавателни данни.

Китайският институт отрича твърденията на Тръмп, а някои представители на американските служби за сигурност предупреждават, че тази информация все още няма потвърждение, което я прави несигурна.

Администрацията към директора на националното разузнаване, което обхваща всички разузнавателни агенции на САЩ, публикува съобщение, в което посочва, че е отхвърлена версията за изкуствено създаване на новия коронавирус. Все още продължава обаче разследването за конкретния източник на пандемията с Covid-19.

"Има широк консенсус сред научните среди, че вирусът не е създаден от човек и не е генетично модифициран. Разузнавателната общност продължава да проверява внимателно всяка нова информация и данни, за да определи дали епидемията е започнала чрез контакт със заразени животни или е резултат от инцидент в лабораторията в Ухан", се казва в информацията.

Натискът върху Китай за разследване на първоизточника на заразата се увеличава и от страна на Европейския съюз.

В петък председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен даде интервю за CNBC, в което призова Пекин да съдейства за глобално разследване по случая.

"Мисля, че това е важно за всички нас. Важно е за целия свят. Ние не знаем кога ще се появи следващият вирус, затова е важно да си вземем поуки. Разработихме система за ранно предупреждение, която работи добре, и целият свят трябва да се включи в тези усилия", казва Фон дер Лайен. "Пандемията причини изключително големи щети. Затова е в общ интерес, в интерес на всяка държава, да сме по-добре подготвени за следващата криза. Не знаем кога ще се случи, но трябва да се подготвим по-добре още сега".

Председателят на ЕК призова Китай да сътрудничи на комисията и на другите международни организации, които полагат усилия за проследяване на пътя на заразната болест.

Изявлението й дойде ден след като представителят на Световната здравна организация за Китай д-р Гауден Галеа призна, че китайското правителство отказва да включи СЗО в проверката по случая с избухването на епидемията на територията на страната.

"Знаем, че се води някакво национално разследване, но на този етап не са ни поканили да се включим. Очакваме в близко бъдеще да получим информация за напредъка по разследването и да обсъдим евентуално сътрудничество. СЗО изпрати запитвания до здравната комисия и властите. Произходът на този вирус е много важен", казва Галеа.

На въпрос дали Китай е предоставил разумно обяснение защо изключва експертите на СЗО от разследването, лекарят отговаря: "От наша гледна точка - не".

Световната здравна организация беше подложена на остри атаки от страна на президента Доналд Тръмп за това, че не е предупредила достатъчно рано за мащаба на бедствието около Covid-19 в Китай.

В петък той отново коментира, че "СЗО трябва да се засрами от себе си, защото се държи като PR-агенция на Китай". Великобритания е една от държавите, които водят свое собствено разследване за произхода на коронавирусната пандемия, като проверява версията за връзката й с китайски научни изследвания върху заболяванията при прилепите.

Говорителят на китайското външно министерство Дженг Шуан отхвърля тези обвинения: "Бих искал отново да изтъкна, че произходът на вируса е въпрос на сложни научни изследвания, които трябва да се провеждат от учени и професионалисти".

Досега Китай е наложил само временна забрана за търговията с диви животни на открити пазари, супермаркети, ресторанти и платформи за електронна търговия. Държавата беше критикувана за това, че е укривала и манипулирала информация за реалното разпространение на болестта от самото начало на епидемията, както и че не е реагирала своевременно, когато вирусът все още е можел да бъде спрян.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024