БСП няма да се коалира с ГЕРБ, но Нинова иска партиен референдум да избере бъдещите партньори Снимка: © Булевард България

Лидерката на БСП Корнелия Нинова намести партията си в следващото правителство, въпреки че до парламентарните избори има близо два месеца. В дълга реч, произнесена на партийния конгрес, тя заяви, че следващият кабинет ще има нужда от лява партия като БСП.

"В тази дълбока криза, в която се намира България, трябва да има лява партия в правителството. Ние ще сме социалния стълб", каза Нинова.

Тя определи като спекулации твърденията, че БСП ще се коалира с ГЕРБ и предложи след изборите да се проведе референдум в партията, на който да се реши с кого може да се коалира.

"Нека минат изборите и ще решим с кого да участваме с правителство чрез вътрешнопартийно допитване", обясни председателката на партията.

В речта си тя зададе тона за предстоящите парламентарни избори и изложи приоритетите на левицата, които включват борба с "джендър идеологията". По думите на Нинова, партията ѝ от години била подложена на "огромен натиск" да приеме "модерните леви цели" като Истанбулската конвенция и третия пол заради левите политически течения в ЕС. Тя обаче реши да напомни за решението на Конституционния съд и мнението на религиозните общности срещу конвенцията.

"Това не спря скритото и подмолно прокарване на джендър идеологията, за да се стигне до решението на Съда в Страсбург , че ЛГБТ образованието е допустимо. Това ли е новото модерно ляво? Според мен не е това, поне за България", заяви лидерката на БСП.

Тя припомни и позицията на партията по отношение на влизането на България в еврозоната и успокои съпартийците си, като им каза да се чувстват спокойни да участват в подписката на "Възраждане" за референдум за еврото.

Още в началото 50-тият конгрес на БСП беше застигнат от скандали. Евродепутатът Петър Витанов поиска оставката на Корнелия Нинова, като предложението му беше подкрепено от служебния правосъден министър и член на партията Крум Зарков.

“Призовавам Нинова днес да се откаже да печели този конгрес, за да може БСП да спечели изборите”, заяви Зарков.

Предложението обаче така и не беше гласувано.

Партийната среща се провежда също и без участието на Кирил Добрев - един от най-големите критици на Нинова. Той не е допуснат до конгреса, след като беше изключен от партията в края на 2021 г. В края на миналата година обаче Върховният касационен съд (ВКС) постанови, че решението за изключването му е взето в разред с правилника на партията. И така Добрев остана член на БСП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нанесе въздушни удари по град Рафах в ивицата Газа

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024
Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024