САЩ и Русия проведоха разговори и си размениха обвинения за сваления дрон Снимка: © Getty Images

Военните министри на САЩ и Русия влязоха в първата между тях пряка конфронтация след началото на войната в Украйна, като си размениха взаимно обвинения по повод сваления над Черно море дрон.

Най-високопоставеният генерал на Вашингтон заяви, че сблъсъкът между руския самолет и американския дрон, показва все по-агресивното поведение на Москва, докато Русия предупреди Вашингтон, че полетите на дронове в близост до Крим крият риск от ескалация.

Ден след като американският летателен обект се разби над Черно море, министрите на отбраната и военните началници на САЩ и Русия проведоха редки телефонни разговори по въпроса, съобщава "Ройтерс". Те идват на фона на все по-обтегнатите отношения между двете държави от десетилетия насам заради инвазията.

Министърът на отбраната на Москва Сергей Шойгу е казал на американския си колега Лойд Остин, че полетите на американски безпилотни самолети край бреговете на Крим "имат провокативен характер" и могат да доведат до "ескалация ... в черноморската зона". Това става ясно от изявление на министерството. Крим е украински полуостров, който през 2014 г. беше незаконно анексиран от Русия.

В изявлението се допълва, че Кремъл "няма интерес от подобно развитие, но в бъдеще ще реагира съразмерно", а двете страни трябва да "действат с максимална отговорност", включително като разполагат с военни линии за комуникация в случай на криза.

От своя страна, Остин не представи каквито и да било подробности за разговора, включително дали е критикувал руската реакция. На пресконференция в Пентагона обаче той отново заяви, че САЩ възнамеряват да продължат да летят там, където международното право позволява, и поиска руските военни самолети да работят по безопасен и професионален начин.

Разговори са проведени и на още едно ниво - генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, е разговарял с Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили.

По данни на САЩ два руски изтребителя Су-27 са действали „безразсъдно“ спрямо дрона, а след като единият е ударил перката на безпилотния самолет, се е наложило американските сили да го свалят в Черно море.

Според Русия не е имало сблъсък. Дронът се е разбил, след като е направил "резки маневри", като "умишлено и провокативно" е прелетял близо до руското въздушно пространство. Москва е задействала изтребителите си, за да го идентифицира.

"Напоследък се наблюдава модел на поведение, при който руснаците извършват малко по-агресивни действия", каза генерал Мили, като обясни, че не е ясно дали руските пилоти са възнамерявали да ударят дрона.

По-рано говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че инцидентът най-вероятно е неволно действие от страна на Русия.

Докато сраженията в Източна Украйна продължават, инцидентът с дрона във вторник е първата известна пряка конфронтация между САЩ и Русия след нахлуването на Москва в Украйна преди около година.

„Безразсъдство“ или „провокация“? Сваленият дрон ескалира напрежението между САЩ и Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024