България, ЕС, НАТО и САЩ осъдиха "варварските" руски атаки срещу цивилни в Украйна Снимка: © Getty Images

Ракетните удари на Русия по украински цивилни цели бяха критикувани от международната общност - включително от България, НАТО, Европейския съюз и Съединените щати.

Европейската комисия осъди ударите по Украйна и ги нарече "варварски". Изпълнителният орган на ЕС предупреди и Беларус - верният съюзник на Кремъл - да не помага в убиването на цивилни.

Висшият дипломат по външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че действията на Русия "нямат място в 21-ви век". От понеделник сутринта тя обстрелва украинските градове по време на час пик в очевидни опити за отмъщение, след като по-рано Путин обяви взрива на Кримския мост за терористична атака.

"Това са варварски и страхливи нападения, насочени срещу невинни цивилни граждани на път за работа и училище в сутрешния трафик", подчерта говорителят на ЕК Петер Стано пред репортери.

Той определи ударите като нарушение на международното хуманитарно право и заяви, че политическото и военното ръководство на Москва ще бъде подведено под отговорност за тези и други военни престъпления.

С позиция в Туитър излезе и българското Министерство на външните работи, което призова действията да престанат и ги определи като "абсолютно недопустими".

Американският президент Джо Байдън също осъди широкомащабните руски атаки, като заяви, че те са били насочени срещу цивилни граждани и не са имали военна цел. Държавният глава на САЩ обеща, че съюзниците на Киев ще продължат да налагат санкции на Москва.

"Тези атаки убиха и раниха цивилни граждани и унищожиха цели без военна цел. Те за пореден път демонстрират пълната бруталност на незаконната война на Путин срещу украинския народ", каза Байдън в изявление.

Ракетните удари по Киев попаднаха в пряко включване на BBC

Реакция имаше и от друг западен съюзник на Украйна - НАТО. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг написа в Туитър, че военният съюз "ще продължи да подкрепя смелия украински народ да отвърне на агресията на Кремъл толкова дълго, колкото е необходимо."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024