САЩ одобри използването на кръвна плазма за лечение на Covid-19 Снимка: © Getty Images

Американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) одобри използването на кръвна плазма за спешна употреба при лечението на Covid-19. Решението е аргументирано с факта, че „познатите потенциални ползи от продукта надделяват над познатите потенциални рискове“.

От FDA съобщиха, че лечението вече се прилага на повече от 70 000 пациенти. Възстановяващата се кръвна плазма е материал от кръвта на хора, които са преборили коронавирусната инфекция.

„Радостен съм да направя днес едно историческо изявление в борбата ни срещу китайския вирус, което ще спаси безброй животи“, обяви президентът Доналд Тръмп на брифинг в Белия дом, цитиран от CNN. „Днешният ни ход ще увеличи рязко достъпа до това лечение“.

„FDA, Масачузетският технологичен институт, Харвард и болница „Синай“ откриха, че плазмата е много ефективен метод за борба с това ужасно заболяване. На основата на науката и на данните, Агенцията по храните и лекарствата взе решение, че терапията е безопасна и много ефикасна“, каза американският президент.

Миналата седмица Тръмп обвини здравните власти и критикува Агенцията за контрол на храните и лекарствата, че не е издала одобрение за спешна употреба на кръвна плазма поради политически причини.

В края на март от FDA дадоха началото на бъдещото лечение с продукта. Клиничните тестове започнаха, за да се изучи въздействието на кръвната плазма и вече хиляди пациенти са били подложени на подобна терапия.

Както кръвта обаче, плазмата е ограничен продукт и трябва да има достатъчно донори. И макар да има обнадеждаващи сигнали от някои проучвания, все още няма данни от клиничните тестове, които да докажат как тя лекува коронавируса.

Здравният секретар Алекс Азар сподели, че най-голям ефект лечението е имало при пациентите, които били подложени на лечение в ранните етапи от инфекцията – „в рамките на три дни след диагнозата им“. Била им е инжектирана кръвна плазма с високи нива на антитела.

Азар цитира национално проучване сред 35 хиляди пациенти, лекувани с възстановяваща се плазма. То бе публикувано на 12 август и показа, че 8,7% от пациентите, лекувани в рамките на първите три дни след инфекцията, са починали. За справка – починали са 12% от хората, подложени на лечение след четвъртия ден.

Пациентите, лекувани с плазма с високи нива на антитела, са имали 35% по-малък шанс да станат жертви на Covid-19 в сравнение с тези, на които им е била инжектирана по-малко обогатена плазма.

„Мечтаем да намалим смъртността с 35% при това лечение. Това е огромен напредък в терапията на пациенти. Огромен напредък“, каза той.

Проблемът обаче, според професора по медицина в Университета „Джордж Вашингтон“ д-р Джонатан Райнер, е, че „нямаме достатъчно данни, за да установим колко ефективна е кръвната плазма“. На същото мнение е и д-р Томас Файл, президент на Американското общество за инфекциозни болести.

А д-р Пол Офит, който е директор в Детската болница на Филаделфия, твърди, че от Белия дом са оказали натиск над FDA, за да одобрят кръвната плазма.
„Сигурен съм, че хората, които работят в FDA, са също толкова разтревожени, колкото и аз“, сподели той пред CNN.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Всички виждат как летим към нови избори

ГЕРБ няма да се откаже от номинацията на Рая Назарян за председател на парламента

11:00 - 19.06.2024
Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024