САЩ оценява напредъка на Русия в Донбас като "минимален", 25 полета снабдяват Украйна с оръжие Снимка: © Getty Images: Доброволци преминават през обучение в близост до Лвов

Пентагонът оценява напредъка на Русия в Източна Украйна и региона на Донбас "в най-добрия случай като минимален" - руските сили продължават да страдат от "лошо" командване и контрол, нисък боен дух и системни логистични проблеми, твърди високопоставен американски представител на министерство на отбраната.

14 полета, превозващи военната помощ от САЩ за Украйна са пристигнали в региона през последните 24 часа, като още 11 се очакват през следващите 24 часа.

До края на деня около 200 украински войници ще бъдат обучени в обекти в Европа как да използват артилерийските системи гаубици.
20 украински войници също са били обучени на работа с дроновете Phoenix Ghost, разработени от ВВС на САЩ специално за украинските изисквания, каза служителят.

Русия започна голяма офанзива в Донбас миналия месец като я характеризира като решаваща „втора фаза“ на военната операция. Две седмици по-късно, анализът на САЩ показва, че руските сили "изостават с плана" и изпитват много от проблемите, които ги принудиха да се оттеглят от Киев.

Служителят на Пентагона описва операциите на руснаците в Донбас като „прекалено предпазливи, без ентусиазъм и много неравномерни“, отдавайки това на неуспехите, които твърди армията на Путин и на „отвращението към риска и жертвите“, което продължават да дават руснаците, както във въздуха, така и на земята.

„Те ще се придвижат (към даден район), ще обявят победа и след това ще изтеглят войските си, само за да позволят на украинците да си го върнат“, каза служителят.

По думите му американските служби имат потвърждение, че най-високопоставеният генерал на руската армия Валери Герасимов е посетил Донбас за „няколко дни“ миналата седмица, но не могат да потвърдят украинските съобщения, че е бил ранен.

В допълнение към проблемите в Донбас, руските сили са били изтласкани на 40 км. източно от Харков - вторият по големина град в Украйна - през последните 24-48 часа, казва служителят.

Харков се намира само на 40 км. на Север от южната украинска граница, в близост до Донбас, но все още остава твърдо под украинския контрол въпреки 68-дневни тежки бомбардировки.

Служителят на Пентагона определя контраофанзивата на Украйна в Харков като "невероятно усилие", което лишава руските сили от възможността да се свържат с други части свои части в опит да обградят украинските войски в Донбас.

Междувременно Русия е атакувала с ракети Одеса - младеж е убит, а момиче е ранено при ракетна атака срещу южното украинско пристанище Одеса. Разрушена е къща, в която са отседнали петима души, съобщиха от градската управа.

Планираното извеждане на още цивилни от обсадения завод за стомана Азов в югоизточното украинско пристанище Мариупол е било провалено. „Днес руските окупатори не ни дадоха шанс да измъкнем хората“, каза губернаторът на Донецка област Павло Кириленко по украинската телевизия в понеделник вечерта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024