САЩ: Отвлечени украински деца се предлагат за осиновяване на уебсайтове в Русия Снимка: © Getty Images

Деца, отвлечени от Украйна след началото на войната, се предлагат за осиновяване на уебсайтове в Русия.

За това съобщават от Белия дом, като се позовават на "достоверни данни".

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан нарече тази практика „подла и ужасяваща“.

"Русия води война не само срещу украинските военни, но и срещу украинския народ. Русия извършва военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна", заяви той, цитиран от "Spiegel".

Преди дни журналисти от „Financial Times“ съобщиха, че са идентифицирали и открили четири украински деца, предлагани на уебсайт за осиновяване, управляван от руското правителство.

Те са на възраст между 8 и 15 години и са били отвлечени от държавни домове в Украйна. Три от тях в момента се намират в Тулска област близо до Москва и в Оренбургска област до границата с Казахстан, а едно - в окупирания Крим.

На въпросния уебсайт едно от децата е показано с ново руско име и променена възраст, а друго - с руска версия на украинското си име. Украинският й произход не е споменат.

Правителството в Киев, редица социални асоциациини и близки роднини се борят за връщането на отвлечените деца - откриването на жертвите на отвличане обаче често отнема месеци, пътуване до Русия и дълги часове разпити, отбелязва „Financial Times“.

Според оценки на украинските власти от началото на руската пълномащабна война през февруари 2022 г. почти 20 000 деца са били отвлечени от окупираните територии в Русия. Много от тях все още са в неизвестност.

По официални данни към 11 юни около 389 деца са се събрали с настойниците си. Едно от тях е 15-годишната Алина Ковалева.

Тя е била отвлечена от Херсонска област от руски войници и очевидно е трябвало да бъде дадена за осиновяване в Русия. Разрешено ѝ е да се върне в Украйна, след като майка ѝ Светлана се бори за попечителство в Русия.

Светлана Ковалева разказва, че документите за осиновяване на дъщеря ѝ са били фалшифицирани, точно както и актът за раждане, „в който пише, че Алина е родена в Русия“.


Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл попълва войската си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024