САЩ добавиха политик и прокурор от Северна Македония към "черния списък" за корупция Снимка: © Albazone.mk

Кандидат за президент на изборите на 24 април и бившата ръководителка на специализираната прокуратура на Северна Македония са новите имена в т.нар. черен списък на Държавния департамент на САЩ. В списъка влизат хора, уличени от американските власти за корупция.

Докато е изпълнявала длъжността ръководител на специализираната прокуратура Катица Янева е използвала служебното си положение и политическото си влияние, като е поискала и приела подкуп за дело, което е наблюдавала, се посочва в съобщението на Държавния департамент.

Специализираната прокуратура в Северна Македония беше създадена по време на управлението на бившия премиер Никола Груевски.

През 2020 г. Янева беше обвинена от един от най-богатите и влиятелни бизнесмени в страната - Орце Камчев, че е получила пари в брой, за да бъде приключено дело срещу него и той да избегне ареста. Тогава тя беше осъдена на 7 години затвор, а след скандала специализираната прокуратура беше закрита.

Междувременно Груевски, който от години се укрива в Унгария, и Камчев също попаднаха в черния списък на САЩ и са с наложена забрана да влизат в страната. В списъка са още бившият шеф на службите и братовчед на Груевски - Сашо Миялков, майката на Камчев, бившият вицепремиер Кочо Ангушев и кметът на Струга Рамиз Мерку.

Освен Катица Янева сега със забрана да влиза в САЩ са и Стевчо Якимовски - кмет на една от общините в столицата Скопие и кандидат за президент, както и кметът на община Качаник Джабир Жарку.

Обвиненията към Якимовски са, че се е облагодетелствал чрез намесата си в обществени поръчки и разрешаването на незаконни строежи. Жарку също е обвинен, че е дал разрешително за строеж върху общинска земя с цел собствена облага.

Кандидатът за президент Якимовски определи решението като "директна намеса в изборния процес в страната".

Той е е бивш министър на икономиката и социалната политика и настоящ лидер на партията "Гражданска опция за Македония" (ГРОМ/ГРЪМ), чийто кандидат ще бъде на изборите.

Якимовски се закани да заведе и дело срещу неизвестен извършител, тъй като смята, че най-вероятно негов опонент се е уплашил от евентуалното му явяване на втория кръг на президентските избори.

Първият кръг на изборите за президент в Северна Македония ще се проведе на 24 април, а на 8 май заедно с очаквания балотаж ще се проведат и извънредните парламентарни избори в страната.

Кандидатите за президент са общо седем, включително сегашният държавен глава Стево Пендаровски, който ще се бори за втори мандат.

В момента страната се управлява от т.нар. технически правителство, чиято цел е да извърши подготовката за изборите през май.

Талат Джафери Първият албански премиер в Северна Македония - необходим ход в името на членството в ЕС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024