САЩ ще изстрелят шпионски сателити срещу заплахите от Русия и Китай Снимка: © Getty Images

САЩ ще изстрелят това лято съзвездие от спътници за проследяване на китайски и руски космически апарати, които биха могли да обезвредят или повредят американски орбитални обекти. Ходът бележи най-новата стъпка в разрастващото се космическо съревнование между суперсилите.

Според космическите сили и анализатори съзвездието „Silent Barker“ ще бъде първата по рода си мрежа, която ще допълни наземните сензори и сателитите в ниска земна орбита. Спътниците ще бъдат разположени на около 35 400 км над Земята. Ще се движат със същата скорост, с която се върти и планетата – или т.нар. геосинхронна орбита.

„Това дава възможност за индикации и предупреждения за заплахи“ срещу американски системи и ще „осигури възможности за търсене, откриване и проследяване на обекти от космоса за своевременно откриване на заплахи“, се казва в изявление на Космическите сили на САЩ, които разработват сателитите заедно с Националното разузнавателно управление.

Изстрелването на спътниците е планирано за след юли на борда на ракета носител Atlas V, управлявана от United Launch Alliance на Boeing Co.-Lockheed Martin Corp. Дататаще бъде обявена 30 дни предварително – интересна и значителна промяна в подхода на агенцията, която работи от десетилетия, но чието съществуване бе разсекретено едва през 1992 г.

„Silent Barker“ е отговор на усилията на Китай и Русия да разработят орбитални системи, които да свалят други спътници – нещо, което все повече тревожи САЩ. Очаква се новото съзвездие да подобри значително способността на американските Космически сили да проследяват в орбита противникови спътници.

Предимството на „Silent Barker“ е, че преодолява ограниченията на наземните или по-нискоорбиталните системи за наблюдение, като ще позволи на САЩ наистина да разберат какво се случва там горе в космоса.

Миналата година САЩ определиха Китай като най-голямата заплаха за сигурността в своята отбранителна стратегия за сигурност – заради разработването на лазери и наземни ракети, които могат да поразяват спътници. Русия също е посочена в документа като основна заплаха за сигурността.

Един от примерите е китайският спътник SJ-21, който бе изстрелян през 2021 г. и по-късно успешно изтегли неработещ китайски сателит на няколкостотин километра в по-висока орбита. Друг китайски спътник, Sijian-17, е оборудван с роботизирана ръка, която „може да се използва за захващане на други спътници“, според доклад на Агенцията за отбранително разузнаване от 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024