САЩ свалиха китайски разузнавателен балон с изтребител F-22 Снимка: © Screenshot

Американски военен самолет свали китайски балон за голяма надморска височина над Атлантическия океан, след като той прекоси цялата територия на САЩ, съобщи "Гардиън". Китай твърди, че балонът е бил за метеорологични цели, но Вашингтон го смята за разузнавателен.

Висш военен офицер каза пред репортери, че летящото тяло е било свалено с една единствена ракета, изстреляна от изтребител F-22 Raptor, излетял от военновъздушната база "Лангли" във Вирджиния.

За първи път САЩ съобщиха за наличието на китайски балон във въздушното си пространство в сряда, ден по-късно такъвбе забелязат и над Латинска Америка. Държавният секретар Антъни Блинкън отмени планирана визита в Китай, договорена още през ноември миналата година между президентите Джо Байдън и Си Дзипин.

„В сряда, когато бях информиран за балона, наредих на Пентагона да го свали възможно най-скоро, без да причини щети на земята“, заяви Байдън след края на операцията. По думите му военните са решили, че това трябва да се случи над вода. Държавният глава поздрави военните за добре свършената работа.

В отговор Пекин обвини Вашингтон в „несъразмерна реакция и сериозно нарушаване на международната практика“.

„Китай изразява силно недоволство и протестира срещу използването на сила от страна на САЩ срещубезпилотния цивилен балон“, се казва в изявление на външното министерство на страната. Оттам добавят, че „си запазват правото си да предприемат ответни мерки“.

Държавният департамент на САЩ е уведомил съюзниците си в НАТО и по света за случая. Разговор е проведен и с Пекин, твърди високопоставен американски дипломат, цитиран от "Гардиън".

Край бреговете на щата Южна Каролина е била обявена забранена за полети зона преди мисията на изтребителите срещу китайския балон. Изданието Aviation Week съобщава, че отломките от устройството са паднали в океана на дълбочина 47 фута (14 метра) и затова ще бъде сравнително лесно да бъдат извадени.

„Операцията показва, че президентът Байдън и неговият екип по национална сигурност винаги ще поставят безопасността и сигурността на американския народ на първо място, като същевременно ще реагират ефективно на всяка провокация срещу националния суверенитет", се казва в изявление на Вашингтон.

Балонът беше изстрелян в Китай и достигна американските Алеутски острови край Аляска на 28 януари. Един от щатите, над които прелетя, е Монтана, където се намира част от американския арсенал от ядрени междуконтинентални балистични ракети.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024