Снимка: © Getty Images

Петролният гигант Saudi Aramco се превръща в най-скъпата публична компания в света след рекордното си първично публично предлагане на борсата. 

Държавната енергийна компания обяви цена от 32 риала за акция (8,53 долара) при пускането на общо 3 млрд. акции - равностойността на 1,5% от собствеността.  Общата стойност на пуснатите на борсата акции се оценява на 25,6 млрд. долара, което прави това IPO най-успешното в историята. Досега рекордът се държеше от китайския конгломерат и лидер в електронната търговия Alibaba, който привлече 25 млрд. долара от инвеститорите през 2014 г. 

Индивидуални граждани или жители на Саудитска Арабия имаха право на достъп до търговията за 0,5 на сто от компанията, като над 5 милиона души са заявили интерес към търговията. Сред тях се предполага, че са членовете на най-богатите фамилии в кралството, част от които бяха задържани в хотел Ritz-Carlton в столицата Рияд по време на безпрецедентната акция срещу корупцията през 2017. 

Останалият 1 процент се предлага на институционални инвеститори - суверенни фондове, инвестиционни банки или държавни пенсионни фондове. Свободната търговия ще започне на саудитската фондова борса на 11 декември. 

Пазарната оценка на Saudi Aramco се изчислява на 1,7 трилиона долара - по-високо от стойността на компании като Apple или Microsoft.  

Планът на саудитското правителство да привлече инвестиции през публично предлагане за първи път хвърля светлина върху операциите на Saudi Aramco - компанията с най-висока нетна печалба за 2018 г. в размер на малко над 111 млрд. долара. Добивът на петрол е гръбнакът на икономиката в кралството, като държи на власт монархическата династия в продължение на десетилетия. Досега Aramco никога не бе публикувала финансови отчети и не беше търсила финансиране от международните пазари. 
 
За първи път от национализацията на компанията през 1970 г. ще бъдат допуснати частни акционери, които не принадлежат към саудитското правителство. Властите в Саудитска Арабия вложиха сериозни усилия за гарантиране на успеха на първичното публично предлагане на Saudi Aramco - с намаляване на данъчното облагане за компанията, обещания за рекорден дивидент и бонуси за инвеститорите, които запазят акциите за по-дълго. 

Средствата от сделката ще бъдат прехвърлени към саудитския Фонд за публични инвестиции. 45 млрд. долара от него бяха вложени в SoftBank, които в последните години купуват собственост от множество водещи технологични компании - Alibaba, Uber, Didi, Slack Technologies, WeWork, Boston Dynamics и др. 

Принц Мохамед бин Салман заложи публичното предлагане на Saudi Aramco още през 2016 г. като част от плана си да отвори икономиката на страната и да я откъсне от зависимостта й от търговията с петрол. Намеренията му бяха забавени заради вътрешнополитическото напрежение между богатите фамилии,  международната реакция след бруталното убийство на Джамал Кашоги в Истанбул, и др. 
 
Въпреки печелившите перспективи на Aramco, държавният контрол върху компанията носи определени рискове за инвеститорите - както заради военната нестабилност в региона, така и заради пряката намеса на правителството при определянето на крайните производствени нива. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект