Рекордно IPO за петролния гигант Saudi Aramco Снимка: © Getty Images

Петролният гигант Saudi Aramco се превръща в най-скъпата публична компания в света след рекордното си първично публично предлагане на борсата.

Държавната енергийна компания обяви цена от 32 риала за акция (8,53 долара) при пускането на общо 3 млрд. акции - равностойността на 1,5% от собствеността. Общата стойност на пуснатите на борсата акции се оценява на 25,6 млрд. долара, което прави това IPO най-успешното в историята. Досега рекордът се държеше от китайския конгломерат и лидер в електронната търговия Alibaba, който привлече 25 млрд. долара от инвеститорите през 2014 г.

Индивидуални граждани или жители на Саудитска Арабия имаха право на достъп до търговията за 0,5 на сто от компанията, като над 5 милиона души са заявили интерес към търговията. Сред тях се предполага, че са членовете на най-богатите фамилии в кралството, част от които бяха задържани в хотел Ritz-Carlton в столицата Рияд по време на безпрецедентната акция срещу корупцията през 2017.

Останалият 1 процент се предлага на институционални инвеститори - суверенни фондове, инвестиционни банки или държавни пенсионни фондове. Свободната търговия ще започне на саудитската фондова борса на 11 декември.

Пазарната оценка на Saudi Aramco се изчислява на 1,7 трилиона долара - по-високо от стойността на компании като Apple или Microsoft.

Планът на саудитското правителство да привлече инвестиции през публично предлагане за първи път хвърля светлина върху операциите на Saudi Aramco - компанията с най-висока нетна печалба за 2018 г. в размер на малко над 111 млрд. долара. Добивът на петрол е гръбнакът на икономиката в кралството, като държи на власт монархическата династия в продължение на десетилетия. Досега Aramco никога не бе публикувала финансови отчети и не беше търсила финансиране от международните пазари.

За първи път от национализацията на компанията през 1970 г. ще бъдат допуснати частни акционери, които не принадлежат към саудитското правителство. Властите в Саудитска Арабия вложиха сериозни усилия за гарантиране на успеха на първичното публично предлагане на Saudi Aramco - с намаляване на данъчното облагане за компанията, обещания за рекорден дивидент и бонуси за инвеститорите, които запазят акциите за по-дълго.

Средствата от сделката ще бъдат прехвърлени към саудитския Фонд за публични инвестиции. 45 млрд. долара от него бяха вложени в SoftBank, които в последните години купуват собственост от множество водещи технологични компании - Alibaba, Uber, Didi, Slack Technologies, WeWork, Boston Dynamics и др.

Принц Мохамед бин Салман заложи публичното предлагане на Saudi Aramco още през 2016 г. като част от плана си да отвори икономиката на страната и да я откъсне от зависимостта й от търговията с петрол. Намеренията му бяха забавени заради вътрешнополитическото напрежение между богатите фамилии, международната реакция след бруталното убийство на Джамал Кашоги в Истанбул, и др.

Въпреки печелившите перспективи на Aramco, държавният контрол върху компанията носи определени рискове за инвеститорите - както заради военната нестабилност в региона, така и заради пряката намеса на правителството при определянето на крайните производствени нива.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022