Съветът за сигурност на ООН прие плана на САЩ за край на войната в Газа Снимка: © Getty Images

Съветът за сигурност на ООН одобри резолюцията на САЩ за прекратяване на огъня в Газа и освобождаването на заложниците. Тя беше приета с 14 гласа "за", като единствено Русия гласува с "въздържал се".

Текстът е последното предложение за край на войната в палестинския анклав и цели да накара "Хамас" и Израел да се споразумеят за прекратяване на военните сражения. Това трябва да се случи в три етапа, които включват освобождаване на израелските заложници, размяна на палестинки затворници и изтегляне на израелската армия от Газа.

В резолюцията се посочва, че Израел вече е приел плана и се призовава "Хамас" също да се съгласи на тези условия. Той беше представен от американския президент Джо Байдън в началото на юни.

В първия етап се предвижда някои заложници, включително възрастни хора и жени, да бъдат освободени в замяна на стотици палестински затворници, а палестинците ще могат да се върнат по домовете си. Ще има и увеличаване на хуманитарната помощ, като са предвидени 600 камиона на ден, които да доставят такава в опустошения анклав.

На този етап "Хамас" и Израел ще преговарят за постоянно прекратяване на огъня, което би трябвало да продължи "докато Хамас спазва ангажиментите си", каза тогава Байдън. На втория етап ще бъде извършена размяна на всички останали заложници, включително мъже войници, а тогава израелските сили ще се изтеглят от ивицата.

Финалната трета фаза включва мащабен план за възстановяване на Газа и връщане на "последните останки" на заложниците на техните семейства.

Резолюцията за приемане на плана беше одобрена малко след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с чуждестранни лидери, включително с израелските премиер Нетаняху, в опит да събере подкрепа около предложението.

Само няколко часа преди гласуването в ООН Блинкен заяви, че посланието му към лидерите в региона е следното: "Ако искате прекратяване на огъня, притиснете "Хамас" да каже "да"."

Групировката, която е обявена за терористична от ЕС и САЩ, вече заяви, че подкрепя части от плана. В понеделник тя публикува изявление, в което приветства резолюцията на ООН. "Хамас" заяви, че готова да сътрудничи с посредници и да започне "непреки преговори".

Според американски и израелски официални представители политическото ръководство на групировката все още не е отговорило официално на предложението за край на войната.

От всички 15 членки на Съвета за сигурност на ООН единствено Русия гласува с "въздържал се". Посланикът на страната в ООН Василий Небензя обясни позицията си с това, че не е ясно дали Израел наистина е приел плана за прекратяване на военната си операция в Газа, както пише в резолюцията.

Въпреки че гласува "за", Китай също изрази загриженост относно текста. Нейният посланик в ООН постави въпроса дали този път ще има някаква разлика от предишните три резолюции на Съвета за сигурност относно конфликта, които така и не бяха изпълнени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Калин Стоянов: Брендо може да е влязъл в България преди две години

Тогава сегашният вътрешен министър е директор на ГДБОП

13:01 - 28.06.2024
Важно днес

Президентът връчва първия мандат за съставяне на кабинет на 1 юли

ГЕРБ ще има една седмица да предложи кабинет

12:23 - 28.06.2024
Важно днес

Изборът на патриарх затваря центъра на София

Мястото е "Св. Александър Невски" и околните улици, денят - неделя

11:52 - 28.06.2024
Важно днес

Борисов не бърза с антикорупционната комисия. "Първо да си изберем комисии в НС"

ГЕРБ отговори на призива на ПП-ДБ за смяна на състава в "органа - бухалка"

10:34 - 28.06.2024
Важно днес

Калин Стоянов се включи по спешност по bTV, за да атакува управата на София

Вътрешният министър размести програмата на bTV и продължи с атаките си срещу реорганизацията на движението в София

10:00 - 28.06.2024
Важно днес

Военният министър: Право на президента е да откаже да води делегацията в НАТО

Според Атанас Запрянов позицията на България за Украйна остава непроменена

09:53 - 28.06.2024
Важно днес

ПП-ДБ внася нови правила за избор на членове на КПК, за да не е "бухалка на ГЕРБ и ДПС"

От коалицията ще настоява за независими комисия, която да оценява кандидатите

09:05 - 28.06.2024