Съветник от "Спаси София" е нападнат заради спор за ремонт на "Патриарх Евтимий" Снимка: © Булевард България

Спор за ремонт на бул. "Патриарх Евтимий" е прераснал във физическо нападение срещу общинския съветник от "Спаси София" Стефан Спасов.

От организацията, част от коалицията ПП-ДБ в Столична община, Спасов е бил нападнат от Иво Дошев - местен активист, който твърди, че се готви "незаконно" създаване на велоалея и буслента на един от най-натоварените централни булеварди.

От Столична община отричат това да е вярно, като твърдят, че ограничението се въвежда само за ремонт на повредена пътна настилка.

Как се е стигнало до сблъсъка на Дошев и Спасов?

Според "Спаси София", във вторник техният общински съветник Стефан Спасов е отишъл да провери ремонтните дейности на "Патриарх Евтимий". Тогава той е бил нападнат от Дошев, който "преди това е откраднал ключа на строителна машина". Според Борис Бонев има подаден сигнал до МВР и са снети свидетелски показания.

Дошев дава друго обяснение - че Спасов "се опитваше да не ми даде да си вляза във входа и ми препречваше пътя за да мога свободно да се придвижвам, а аз просто се опитвах да си вляза през вратата. Въпросният държеше дръжката на вратата, нагло ми препречваше пътя и не ме пропускаше да мина".

От СДВР няма коментар по случая.

Има ли проект за велоалея или не?

Идея за пускане на велоалея по "Патриарх Евтимий" има от 2020 г. по инициатива на "Спаси София", но още тогава беше блокирана заради несъгласие на местните жители - техен "говорител" пред медиите тогава отново е Дошев.

Няма индикации този проект да е подновяван, въпреки че зам.-кмет по транспорта на София вече е кадър на организацията на Бонев - Илиян Павлов.

В понеделник от Столична община обявиха график за временна забрана за паркиране на няколко отсечки на булеварда, но без да дават повече подробности защо се налага ремонтът и какво ще включва строителният план. Тази липса на прозрачност дава повод не само на местните жители, но и на ГЕРБ да се активират за протест.

Иво Дошев изпреварващо обвинява администрацията в опит за заобикаляне на решение на СОС. Заедно с неуспелия кандидат за кмет на ГЕРБ на район "Средец" Венцислав Банчев излиза да спори със служителите от Дирекция "Аварийна помощ и превенция", поставящи първите ограждения на пътното платно.

Двамата твърдят, че те са им показали заповед за временна организация на движението, в чието заглавие се споменава "изграждане на велоалея" на булеварда.

В понеделник вечер Дошев, Банчев и група граждани блокират движението при ул. "Фритьоф Нансен" на протест, на който разговарят с районния кмет Трайчо Трайков.

И пред тях Трайков съобщава, че заповедта на кмета Васил Терзиев е само за ремонт на настилката, но не за промяна на организацията на движението - той посочва, че преди това е говорил и с Терзиев, и със заместника му по транспорта, и с други общински съветници.

На 16 април обаче скандалът продължава. В пряко включване за сутрешния блок на БНТ Дошев, Банчев и бивша кандидатка за общински съветник на ГЕРБ Емануела Стоманякова участват заедно като представители на местните жители и се обявяват против ремонта, като твърдят, че се прави опит за ограничаване на паркоместата на "Патриарх Евтимий" заради неодобрен проект за велоалея.

Малко след това явно се е стигнало до физическото спречкване.

Кой е Иво Дошев?

Известен е най-вече с "Обществен контрол" - канал в YouTube и други социални мрежи за "граждански мониторинг над сложните политически събития и лицата, които стоят зад тях".

През 2018 г. предаването "Вяра и общество" на Горан Благоев представя Иво Дошев като гражданин "профилактиран от МВР заради изказвания във Facebook против руския патриарх Кирил". Тогава той бил посетен от полицейски служители, които го "помолили да подпише декларация, че няма да навреди на живота и здравето" на патриарха на Русия.

Активността му е била най-силна по време на протестите срещу кабинета на Бойко Борисов през 2020 г., като има поредица негови клипове, в които опитва да разговаря с депутати от ГЕРБ или с участници в демонстрациите като Мая Манолова, Отровното трио и др. В друга по-късна серия Дошев се спира при активисти на партии, събиращи подписки за участие в изборите, и ги разпитва как ще го убедят да гласува за техните лидери.

Един от последните му клипове е по време на кампанията за местни избори, в който той разговаря с Васил Терзиев на "спонтанен разговор" и го разпитва за връзките на родителите му с Държавна сигурност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024