Съветникът на Зеленски: България ще получи много висока оценка в историята на тази война Снимка: © Getty Images

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк похвали България за ролята, която страната е взела във връзка с войната в Украйна.

В интервю за руската опозиционна журналистка Юлия Латинина той заяви, че има редица страни, които веднага в началото на войната са взели решение да помогнат - и България е една от тях.

"Разбрали са каква е тази война. Kакво върши Русия в Украйна. Разбрали са най-важното, че Русия нападна Украйна без причина и убива цивилни. И ето, редица страни като Полша и България, и моите любими балтийските страни, еднозначно, още от първите дни казаха: "Ще ви дадем всичко, което имаме и навсякъде, където можем, ще ви помагаме", коментира Подоляк.

Интервюто на основния съветник на украинския президент идва дни след статията на германския в. "Welt", която описа ролята на кабинета на Кирил Петков в снабдяването на Украйна с боеприпаси и гориво в решителните първи месеци на войната. Изданието съобщи, че тогавашното правителство е разрешило на посредници да изнасят боеприпаси от съветски тип за Украйна - не директно за страната, а през други Полша, Румъния или Унгария.

Действията са се извършвали "неофициално" заради вътрешния отпор от страна на БСП, която тогава беше коалиционен партньор на "Продължаваме промяната".

Подоляк не коментира в детайли "неофициалната" българска военна помощ и каза, че "правителството би могло само да разкаже по-подробно за това, ако сметне за необходимо".

"България се оказа страна с огромен исторически потенциал. В учебниците, в които ще бъде написана историята на тази война в пълния й обем, ролята на България, мисля, ще получи много висока оценка", заяви той.

Съветникът на президента добави още, че смята в бъдеще детайлно да опише всичката помощ, която страната му е получила по време на войната - "хъбове, гориво, снаряди, пари и всичко останало".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023