Съветници на Тръмп напускат Белия дом в знак на протест Снимка: © Getty Images

Мат Потинджър - заместник-ръководител на Съвета по национална сигурност на Доналд Тръмп - е подал оставка в знак на протест срещу реакцията на президента по време на бунтовете срещу Капитолия.

Ръководителят на Потинджър - Робърт О'Брайън - също е поискал да напусне поста си, но е бил разубеден от свои близки, твърди Bloomberg в своя публикация.

Зам.-началникът на президентската администрация Крис Лидел е третият човек, който възнамерява да подаде оставка от Белия дом заради хаоса, който настъпи в последните седмици от мандата на Тръмп.

Бившата говорителка на президента и досегашна ръководителка на кабинета на Мелания Тръмп - Стефани Гришам - е напуснала без предизвестие в нощта на 6 януари.

Според Bloomberg, съветниците на Доналд Тръмп са го убеждавали в продължение на 45 минути, че е важно да публикува съобщение, с което да се разграничи от щурма и да призове нападателите да се оттеглят.

В крайна сметка президентът пусна едноминутен клип, в който повтори неколкократно, че победата му е била открадната. Сред хората, които са опитали да вразумят Тръмп в разгара на напрежението, са били началникът на кабинета му Марк Медоус и съветникът Пат Чиплоне.

Свидетели на събитията съобщават, че преди митинга си в сряда Тръмп е провел груб телефонен разговор с вицепрезидента Майк Пенс, в който е използвал ругатни, докато го е приканил да саботира заседанието на Конгреса.

Началникът на кабинета на Пенс Марк Шорт не е бил допуснат до сградата на Белия дом в сряда.

Именно вицепрезидентът е бил човекът, който е взел решението за мобилизиране на Националната гвардия на окръг Колумбия, за да прекрати нахлуването в сградите на Конгреса и ескалацията на напрежението.

"На онези, които организираха погром в нашия Капитолий днес, искам да кажа: Не спечелихте", каза Майк Пенс при подновяването на сесията на събранието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024