Снимка: © Getty Images

Най-бедните страни в света ще успеят да ваксинират само един на 10 души срещу Covid-19, защото богатите държави са се презапасили с повече дози, отколкото се нуждаят. Това обявиха от People’s Vaccine Alliance – съюз от няколко неправителствени организации, включително „Амнести Интернешънъл“, Oxfam и Global Justice Now.

Богатите страни са закупили 54% от общото количество дози на компаниите с най-обнадеждаваща ваксина срещу коронавирус, макар тези държави да представляват само 14% от световното население, пише в позицията на съюза. Тези нации са поръчали до края на 2021 г. дози, равняващи се на три пъти над броя на населението им.

„Това не трябва да бъде битка между нациите“, смята съветникът от People’s Vaccine Alliance Мога Камал-Яни, цитирана от Deutche Welle.

Акад. Богдан Петрунов: Записах се първи в списъка за ваксиниране, всички здрави хора трябва да се имунизират

Съюзът се обърна към фармацевтичните компании, които разработват ваксини, да споделят своите технологии и интелектуална собственост през Световната здравна организация, така че да бъдат произведени още дози от препаратите.

„По време на тези безпрецедентни времена на глобална пандемия, животът на хората трябва да бъде поставен пред печалбите на фармацевтичните компании“, твърди Камал-Яни.

Великобритания вече започна да ваксинира най-рисковите групи с препарата на Pfizer/BioNTech. Страната е поръчала първоначална вноска от 400 хиляди дози. ЕК поръча 300 млн. дози от ваксината и скоро се очаква одобрението на европейските регулатори, както и началото на имунизациите в страните членки. България, например, ще получи първа пратка от 125 хиляди дози.

Първи позитивни данни от FDA за ваксината на Pfizer/BioNTech

Междувременно американският президент Доналд Тръмп подписа указ, чиято цел е да бъде даден приоритет на всички американци, които искат да се имунизират с препаратите на Pfizer и Moderna, преди двете компании да започнат износ за други държави. Към момента Вашингтон е подписал и с двете фирми договори за по 100 млн. дози. От Белия дом искат до април следващата година да е приключила имунизацията на цялото население от 300 млн. души.

Но докато богатите нации или се подготвят да започнат, или вече са започнали имунизирането, хората в 67 страни с ниски и средно ниски приходи, включително Хаити, Етиопия и Бутан, са изправени пред опасността да останат „извън играта“, предупреждават неправителствените организации.

Исторически ден: 90-годишна британка получи първата ваксина за Covid-19

Почти всички съществуващи дози на компаниите Pfizer/BioNTech и Moderna са били закупени от богатите държави, споделят от People’s Vaccine Alliance. До края на годината съюзът между американската и германската компания ще произведе 50 млн. дози – половината от първоначалния план, който бе възпрепятстван от проблеми с линията на доставките на суровини. Що се отнася до Moderna, американската фирма също планира да произведе 50 млн. дози до края на 2020.

AstraZeneca и Университетът в Оксфорд също очакват одобрение на своя препарат, който показва средна ефикасност от 70%, но при прецизиране на дозите може да достигне до 90%. Шведската компания обеща да предостави 64% от дозите си на развиващите се страни. Но неправителствените организации отбелязват, че това ще достигне най-много до 18% от световното население до следващата година.

„Никой не трябва да бъде възпрепятстван от получаване на животоспасяваща ваксина заради страната, в която живее, или заради количеството пари в джоба му“, казва мениджърът по здравната политика на Oxfam Анна Мариът. „Но освен ако нещо не се промени коренно, милиарди хора по света няма да получат сигурна и ефикасна ваксина за Covid-19 в следващите години“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Корнелия Нинова не е спирала сделка на ВМЗ "Сопот", твърди бившият председател на Съвета на директорите Никола Стоянов

Тошко Йорданов: Решението за изгонване на руските дипломати е лично на Кирил Петков

Според депутата от ИТН премиерът споделил идеята още при пътуването до Киев

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"