Снимка: © Getty Images

Най-бедните страни в света ще успеят да ваксинират само един на 10 души срещу Covid-19, защото богатите държави са се презапасили с повече дози, отколкото се нуждаят. Това обявиха от People’s Vaccine Alliance – съюз от няколко неправителствени организации, включително „Амнести Интернешънъл“, Oxfam и Global Justice Now.

Богатите страни са закупили 54% от общото количество дози на компаниите с най-обнадеждаваща ваксина срещу коронавирус, макар тези държави да представляват само 14% от световното население, пише в позицията на съюза. Тези нации са поръчали до края на 2021 г. дози, равняващи се на три пъти над броя на населението им. 

„Това не трябва да бъде битка между нациите“, смята съветникът от People’s Vaccine Alliance Мога Камал-Яни, цитирана от Deutche Welle.

Акад. Богдан Петрунов: Записах се първи в списъка за ваксиниране, всички здрави хора трябва да се имунизират

Съюзът се обърна към фармацевтичните компании, които разработват ваксини, да споделят своите технологии и интелектуална собственост през Световната здравна организация, така че да бъдат произведени още дози от препаратите.

„По време на тези безпрецедентни времена на глобална пандемия, животът на хората трябва да бъде поставен пред печалбите на фармацевтичните компании“, твърди Камал-Яни.

Великобритания вече започна да ваксинира най-рисковите групи с препарата на Pfizer/BioNTech. Страната е поръчала първоначална вноска от 400 хиляди дози. ЕК поръча 300 млн. дози от ваксината и скоро се очаква одобрението на европейските регулатори, както и началото на имунизациите в страните членки. България, например, ще получи първа пратка от 125 хиляди дози.

Първи позитивни данни от FDA за ваксината на Pfizer/BioNTech

Междувременно американският президент Доналд Тръмп подписа указ, чиято цел е да бъде даден приоритет на всички американци, които искат да се имунизират с препаратите на Pfizer и Moderna, преди двете компании да започнат износ за други държави. Към момента Вашингтон е подписал и с двете фирми договори за по 100 млн. дози. От Белия дом искат до април следващата година да е приключила имунизацията на цялото население от 300 млн. души.

Но докато богатите нации или се подготвят да започнат, или вече са започнали имунизирането, хората в 67 страни с ниски и средно ниски приходи, включително Хаити, Етиопия и Бутан, са изправени пред опасността да останат „извън играта“, предупреждават неправителствените организации.

Исторически ден: 90-годишна британка получи първата ваксина за Covid-19

Почти всички съществуващи дози на компаниите Pfizer/BioNTech и Moderna са били закупени от богатите държави, споделят от People’s Vaccine Alliance. До края на годината съюзът между американската и германската компания ще произведе 50 млн. дози – половината от първоначалния план, който бе възпрепятстван от проблеми с линията на доставките на суровини. Що се отнася до Moderna, американската фирма също планира да произведе 50 млн. дози до края на 2020.

AstraZeneca и Университетът в Оксфорд също очакват одобрение на своя препарат, който показва средна ефикасност от 70%, но при прецизиране на дозите може да достигне до 90%. Шведската компания обеща да предостави 64% от дозите си на развиващите се страни. Но неправителствените организации отбелязват, че това ще достигне най-много до 18% от световното население до следващата година.

„Никой не трябва да бъде възпрепятстван от получаване на животоспасяваща ваксина заради страната, в която живее, или заради количеството пари в джоба му“, казва мениджърът по здравната политика на Oxfam Анна Мариът. „Но освен ако нещо не се промени коренно, милиарди хора по света няма да получат сигурна и ефикасна ваксина за Covid-19 в следващите години“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти