Съюзът на съдиите в България настоява 50-ото НС да изслуша Сарафов и Цацаров за "Нотариуса"

Съюзът на съдиите в България призова 50-ото Народно събрание да създаде временна комисия, която да продължи дейността по събиране на информация за връзките на групата на Мартин Божанов с прокурори и други публични длъжностни лица.

Те настояват да се поканят за изслушване бившият главен прокурор Цацаров, и настоящият изпълняващ длъжността Сарафов, както и предполагаемите участници в група на Божанов – адвокат Велимир Атанасов, адвокат Калин Чанков, адвокат Емил Писков, а по преценка - и други замесени лица.

Това става ясно от тяхна официална позиция, публикувана в понеделник.

Съдиите смятат, че новосъздадената комисия трябва да приобщи многобройните документи, изисквани от Прокуратурата, МВР, ДАНС, КПК и ВСС, и да ги анализира в съвкупност с протоколите от изслушванията на посочените лица

Гилдийната организация настоява основен приоритет в работата на парламента да е "темата за автентична и дълбока реформа на правосъдието, която да може да гарантира независимост на съдиите и автономност на прокурорите, но и отчетна и ефективна съдебна власт, която прилага еднакво закона към всички".

"Очакваме Народното събрание да доведе до край започната проверка на фактите за нерегламентирано влияние върху дейността на съда и прокуратурата, което да постави начало на оздравителен процес в съдебната власт, водещ до правосъдие, което е честно, ефективно и равно за българските граждани. Без този оздравителен процес не може да бъде постигнато върховенството на правото, което е не само основна европейска ценност, но и основата на държавността", се казва още в позицията на Съюза на съдиите.


Иван Гешев - главен прокурор на България Съюзът на съдиите поиска оставките на Гешев, Сарафов и всички замесени в прокурорския скандал


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024