Съюзът на съдиите поиска оставките на Гешев, Сарафов и всички замесени в прокурорския скандал Снимка: © Getty Images

Съюзът на съдиите в България поиска незабавното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, директора на Националното следствие Борислав Сарафов и неговия заместник Ясен Тодоров. А след това всички членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) да подадат оставки.

Поводът за декларацията на съдийската организация е сагата, която вече повече от седмица се развива в прокуратурата. В центъра на скандала е т.нар. "атентат" срещу главния прокурор Иван Гешев, който с течение на обстоятелствата и последвали разкрития по случая доведе до това неговия заместник да му поиска оставката.

"Заемащият в момента длъжността главен прокурор Иван Гешев показа завидни театрални умения, късайки оставката си пред журналисти и разкривайки разговори, договорки, обвързаности, дори чувства на обида от „предателството“ на политици и политически партии", се казва в позицията на Съюзът на съдиите.

Те искат и оставката на всички членове на ВСС, тъй като "отговорността за назначаването" на постовете в съдебната институция се пада именно на трите основни лица, замесени в скандала.

Съюзът иска Гешев, Сарафов и Тодоров да бъдат проверени по повод изнесените от тях факти за взрива срещу главния прокурор.

“Многократно, недвусмислено и аргументирано сме заявявали, включително преди избора на Иван Гешев за главен прокурор, че същият е абсолютно непригоден за този пост поради пълната липса на необходимите съгласно закона професионални и нравствени качества“, се казва в позицията на ССБ.

Във вторник Сарафов внесе сигнал в Софийската градска прокуратура (СГП) срещу своя началник, като го обвинява в извършване на три престъпления. Малко по-късно Гешев му "върна услугата" и внесе насрещно предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Сарафов.

Борислав Сарафов Заместник vs началник: Сарафов внесе сигнал срещу Гешев за три престъпления


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023