Сделката на Гергов за Панаира е спряна - въпреки безхаберието на кмета на Пловдив Снимка: © Международен панаир Пловдив

Търговският регистър отказа да впише увеличаването на капитала на фирмата на Георги Гергов, чрез която той щеше да придобие почти 80% контрол върху акциите на Международния панаир-Пловдив.

Това се случи благодарение на натиска от страна на "Демократична България" и останалите опозиционни сили в Пловдив да се гласува решение, че Общинският съвет не е съгласен с апортирането на дяловете на Варна в полза на Гергов - въпреки че неговият представител (от ГЕРБ) гласува "За" по време на общо събрание на дружеството.

Решението на Агенцията по вписванията е, че увеличението на капитала противоречи на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за което се изисква изрично съгласие на Общинския съвет.

  • Веселина Александрова от ДБ посочва, че длъжностното лице по регистрация е взело предвид не блокиращата квота на съвета, а втората защита, заложена от опозицията с решението на 19 декември 2022.

Ако длъжностното лице беше регистрирало промяната в капитала, това щеше да направи Георги Георгов абсолютен "господар" на Панаира, който вече нямаше да е длъжен да се съобразява нито с държавата, нито с миноритарния си партньор - община Пловдив.

Смущаващото в случая е поведението на кмета на Пловдив Здравко Димитров, който умишлено изпусна срока за обжалване на вписването в Търговския регистър.

През целия ден съветници от ДБ се опитваха да се свържат с него, за да го накарат да протестира увеличението на капитала пред ТР - безуспешно.

Поредното му изчезване и отказ да поеме отговорност за скандала с Панаира е довело и до намеса на Бойко Борисов, който според "Пловдив 24" "лично разпоредил в телефонен разговор с Димитров още тази вечер незабавно да обжалва пред Окръжния съд в града увеличаването на капитала на дружеството".

Това се случва малко след като апортът на акциите вече е отказан за вписване в Търговския регистър.

Едва около 21 ч. се появи съобщение и от администрацията на Димитров, че той е внесъл искова молба до съда за отмяна на взетите решения за акциите на Панаира.

"Съобщението дойде около час, след като стана ясно, че апортът е спрян. В мотивите в ТР за спиране на апорта не се споменава нито дума за искане от кмета за спиране на апорта, т.е. очевидно "искането" на кмета е постъпило постфактум", пише Добромира Костова от "Зелено движение", която описва поведението на ГЕРБ като "мексикански сериал".


Международен панаил Пловдив Как Георги Гергов получи контрол върху Панаира в Пловдив (обяснено)

Феновете на "Ботев" и "Локо" Пловдив се обединиха срещу схемата на Гергов с Панаира


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023