СДВР подготвя водно оръдие за протеста срещу Конгреса на БФС Снимка: © Булевард България

СДВР ще разполага с едно водно оръдие, а при нужда ще бъде докарано и второ. Това е част от плана за охрана на протеста на 15 март пред хотел "Маринела" в София - точно тогава на конгрес на Българския футболен съюз (БФС) трябва да се гласува оставката на Борислав Михайлов и да се гласува за негов наследник на поста.

Това стана ясно от изявление на Иван Георгиев, началник сектор "Масови мероприятия" в Столичната полиция.

На брифинг Георгиев даде повече информация за предприетите мерки с цел осигуряване на сигурността по време на демонстранцията, организирана от фенове в социалните мрежи.

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

"Това означава едно - тези не искат да си тръгват и ще направят всякакви машинации и измами, за да се задържат на власт", се казва в публикация във фейсбук страницата "Оставка на БФС начело с Боби Михайлов" - инициатор на протеста.

Това е същата група, която беше съорганизатор и на мащабните протести срещу ръководството на БФС по време на мача между България и Унгария през ноември миналата година. Именно тогава полицията използва водно оръдие, което доведе до силна ескалация на напрежението, размирици и сблъсъци с полицията, в които част от униформените бяха активната страна в конфликта.

Вътрешният министър в оставка Калин Стоянов тогава защити действията на служителите на реда, въпреки многобройните данни за полицейски произвол, като заяви, че водните оръдия дори не били използвани в пълната им мощност, а само за "охлаждане".

Вечерта завърши с безразборни побои и арести на хора от страна на полицията по улиците около Националния стадион "ВасилЛевски". От ПП-ДБ дори поиската оставката на Стоянов, но от ГЕРБ и ДПС защитиха министъра и той остана на поста си.

На протеста в петък пред столичния хотел "Маринела" полицията ще прави проверки на три кръга, а е възможно да има и четвърти от мобилни екипи, разясни Георгиев.

За желаещи да изразят мнението си фенове ще бъде обособено място в градинката на храма срещу "Маринела", през бул. "Джеймс Баучер", но те няма да бъдат допускани на паркинга на самия хотел.

Към този момент не се планира затваряне на улици.

"Спрямо нарушителите на обществения ред ще вземаме най-строги мерки и ще сме безкомпромисни. До настоящия момент уведомление за протест не е постъпил. Относно нарушаване на обществения ред данни няма, но сме подготвени и затова самите мерки са доста по-засилени", заяви още полицейският началник.

Избраното на предишния конгрес със съмнителна процедура ръководство на БФС и досега не е вписано в Търговския регистър. А това поставя под съмнение и легитимността на свикването на нов избор за наследник на Борислав Михайлов.

Междувременно Българският футболен съюз съобщи, че конгресът ще бъде предаван пряко в Youtube канала на централата.


Борислав Михайлов "18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Водни оръдия, камъни и горящ полицейски бус на протеста срещу Боби Михайлов (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024