СДВР наказа само със забележка юристката си, оправдала насилието над момиче от протестите

Главният юрисконсулт на Столичната полиция (СДВР) Деляна Иванова, която беше автор на скандални становища по делата за полицейско насилие спрямо граждани от протестите през 2020 г., е била наказана само със забележка. Това съобщава изданието "Сега", като се позовава на проверка в съдебните регистри.

От нея става ясно, че Иванова е обжалвала наказанието си, което получи през октомври. То беше наложено заради това, че юристката си позволи да обижда Цветелина Цветкова - едно от незаконно арестуваните и малтретирани момичета от побоищата зад колоните на Министерски съвет от 10 юли 2020 г. Младата жена беше снимана полугола от униформен, докато е принудена да седи на земята с вързани ръце.

В края на юни тази година, Административният съд в София осъди СДВР на обезщетение от 40 000 лв. за претърпени неимуществени вреди. СДВР обаче обжалва решението - в мотивите си за това главният юрисконсулт Иванова твърди, че ищцата сама е виновна за случилото се и споделя, че изпитва "срам подобни лица да са част от младото поколение".

Думите ѝ имаха сериозен обществен отзвук, заради което Столичната полиция започна проверка за евентуални нарушения. Такива в крайна сметка бяха установени по Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация.

Сега обаче става ясно, че Иванова е получила най-лекото възможно наказание. Тя се е обърнала към Административния съд и пред него обжалвала изобщо решението и настоява заповедта за наказанието ѝ да бъде отменена. Делото е насрочено за 25 януари 2024 г. - същият ден, в който Висшият административен съд ще разглежда делото по случая с Цветелина Цветкова, отбелязва "Сега".

СДВР ще накаже юрисконсулта си за грозните обиди срещу момичето от протестите

"Мен просто ме е срам": Как юрисконсултът на СДВР оправдава гаврата с момиче на протестите от 2020


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024