СЕМ се разграничи от внушенията на Соня Момчилова за Буча

Съветът за електронни медии категорично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча. Става дума за чудовищен акт на мъчения и убийства на цивилни граждани, заради отразяването на които СЕМ се сезира преди повече от година.

Това се казва в позиция, публикувана в сайта на медийния регулатор, след като посолствата на Украйна и САЩ изразиха протест срещу изказване на председателя на СЕМ Соня Момчилова.

В интервю за YouTube-канала на Асен Генов "Контракоментар" Момчилова определи като "пропаганда" случилото се в града след инвазията на руската армия - въпреки свидетелствата на оцелелите и кадрите от труповете на убити цивилни хора по улиците на Буча.

"По повод войната в Украйна в Съвета за електронни медии са осъществени множество наблюдения на програми на радио- и телевизионни оператори за спазването на Закона за радиото и телевизията. Налице са вече образувани административнонаказателни производства и са наложени имуществени санкции на доставчици, които отричат жестокостите на войната", се казва още в позицията.

Не е ясно кои от членовете на СЕМ са се подписали под декларацията, която беше публикувана в четвъртък.

В позицията не се споменава какво мислят в регулатора за други спорни тези на Момчилова - например, идеята ѝ да се забрани на журналисти от обществени медии да членуват и в неправителствени организации, което тя намира за "недотам морално".

Самата Соня Момчилова не е коментирала скандала, който изявленията ѝ провокираха.

Тя заема поста на председател на СЕМ от април 2022 г., а преди това беше излъчена за член на регулатора от квотата на Румен Радев през юли 2021 г. Преизбрана беше за ръководител на регулатора само преди два месеца.

Буча е "пропаганда", Волгин - глас на истината, а 32 пола ходят в обща тоалетна. Или защо председателят на СЕМ тъгува по Тъкър Карлсън


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Четирима убити и десетки ранени след руски атаки в Одеса и Харков

Няколко жилищни сгради и гражданска инфраструктура са повредени.

07:20 - 30.04.2024
Живот

Къщата на надеждата: там, където малките неща дават на децата големи криле

Още на прага на къщата ни посреща четиригодишно, усмихнато, палаво момиченце, което няма търпение да ни покаже къде да седнем и да разгледа чантите ни, пълни с техника за снимки.

20:26 - 29.04.2024
Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024