Северна Македония е на бараж за световно, ние пак ще гледаме от телевизора Снимка: © Getty Images

Първият ми съзнателен спомен от българския национален отбор по футбол на голям форум беше онзи гол на Мартин Петров срещу Италия на европейското през 2004 г. 17 години по-късно той остава и последният.

България преминава протоколно квалификационен цикъл след цикъл, с нови и нови обещания. Но ето – поредният приключи със заслужен разгром 0:4 от Швейцария, който да ни напомни къде точно се намираме и докъде можем да си позволим да вярваме.

Ден по-рано съседите ни от Северна Македония надиграха Исландия с 3:1 и се класираха за баражите на световното в Катар през 2022 г. За първи път отборът им ще има златен шанс да се добере до дебют на Мондиал – там, където последно сме били през 1998. Това лято те за първи път играха и на Европейско. Има кой да ги спре по пътя към членство в ЕС, но не и на футболния терен, където преди време се разправиха дори с Германия.

Северна Македония е на бараж за световно, ние пак ще гледаме от телевизора

А в ерата на последното ни силно поколение – Димитър Бербатов, Мартин и Стилиян Петров – селекцията на западната ни съседка трудно можеше да говори за това, че има някакъв „отбор“.

Съседите ни задминават като малка гара. Даже Албания беше на косъм от баражите, а на миналите квалификации сравнително младата като история селекция на Косово ни задмина с пет точки разлика и ни надигра с 3:2. Не е хубаво да се сравняваме с останалите, но поне да се ориентираме за мястото, на което сме, и за скоростта, с която се движим напред... или назад.

За развитието на швейцарския футбол сме говорили надълго и нашироко. Затова не беше изненада, че както ни биха в София с 3:1 в началото на квалификациите, така ни вкараха и 4 безответни гола в Люцерн за край на футболната ни година. Уцелиха още две греди, отмениха им два гола от засада и отправиха 9 точни удара към вратата срещу 1 за отбора на Ясен Петров.

През '94 ние поливахме успеха, а швейцарците започнаха реформа. Днес те играят футбол, а ние гледаме

Класираха се директно за световното, изпреварвайки еврошампиона Италия на първото място в групата, а ние запазихме „престижното“ четвърто място от пет отбора в нашия поток, каквото постигнахме и в миналия квалификационен цикъл.

Ще чакаме отново следващия с фалшиви надежди и празни обещания. Ще чакаме промяната.

Тя можеше и да започне, ако конгресът на БФС на 12 октомври беше протекъл прозрачно, без натиск срещу клубовете и недопускане на делегати, готови да подкрепят Димитър Бербатов. Без спорна процедура по избирането на Борислав Михайлов и избягване на балотаж, както гласи Уставът на съюза. Без мръсните игри на футболното статукво, затегнало обръча и задушаващо развитието и прогреса вече второ десетилетие.

Сигурно и Михайлов е гледал неспокойно мача в Люцерн, но какво като играем покъртително зле? Нали пак е във властта, с „готова програма“ за българския футбол, която още никой не е виждал.

Футбол - Северна Македония срещу България

Ние, феновете, не искаме обещания, че ще се класираме на голям форум. Не искаме задкулисни игри и вкарване на „наши хора“, а добра игра, развиване на детско-юношеския футбол и налагане на младите таланти. Не е много трудно, стига да пожелаем да се поеме по този път.

След загубата Ясен Петров пое пълна отговорност за случилото се. Достойно поведение, но и той знае, че други хора от офисите в Бояна са големите виновници за извървения път към това поражение.

Селекционерът даже поиска нов договор, за да продължи да развива тима и след декември. Наистина постигна някои добри резултати като равенството с Италия и победите над Литва и Северна Ирландия, но имаше и доста отчайващи моменти. Попитан какво се е объркало срещу Швейцария, треньорът не успя да открие обяснение. Ние го написахме по-горе.

Промяната не започва от селекционера, нито от футболистите на терена, които имат качества. Нейният зародиш се крие в ръководството на тези играчи и треньори.

И трябва тя да започне максимално бързо, за да може последният ни спомен за България на голям форум да не е от 2004 г.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024