Северна Македония праща на Украйна 12 военни хеликоптера Ми-24 Снимка: © Wikipedia

Генералният щаб на Република Северна Македония подкрепи прехвърлянето на Украйна на 12 военни хеликоптера Ми-24, които тя закупи от Киев преди две десетилетия, заяви на 25 март македонският министър на отбраната Славянка Петровска. Предстои трансферът да получи одобрението на правителството.

Страната закупи тези хеликоптери от Украйна през 2001 г. Отбелязва се, че 4 от тях са претърпели модернизация. Също така са адаптирани за взаимодействие със силите на НАТО и са получили оборудване, което позволява използването на системата за нощно виждане Aviators. Добавени е и съвременна навигационна система и инфрачервено осветление.

Петровска заяви, че Скопие ще закупи осем нови хеликоптера със западна система, които да заменят Ми-24 и на практика „прехвърлянето на хеликоптерите към Украйна няма да отслаби отбранителните способности на Македония“. По думите ѝ военното оборудване, което се доставя на Украйна, е към края на експлоатационния си срок, но в добро състояние

Новината за помощта на Македония идва в момент, когато лидерите на ЕС одобриха обща покупка и доставка на 1 млн. снаряда за Украйна в рамките на следващите 12 месеца. България обаче няма да участва в съвместната доставка на боеприпаси за нападнатата страна, както изрично подчерта президентът Румен Радев. Той каза, че страната ще произвежда и доставя снарядни, но не и за нападнатата от Русия от държава. Президентът дори е готов да постави условие български муниции, продавани на други европейски държави, да не стигат до Киев.

Снимка от Европейския съвет За разлика от Радев, европейските лидери са готови да дадат 1 млн. снаряда за Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024