Шефът на ДАНС ще отговаря пред депутатите за честността на вота, докато ПП-ДБ му иска оставката Снимка: © Булевард България

Председателят на ДАНС Пламен Тончев ще бъде извикан на изслушване в Народното събрание, за да даде обяснения за честността на местните избори - ден след като съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов му поиска оставката.

Тончев е сред тримата ръководители, които ще бъдат изслушани в понеделник. В Народното събрание ще бъдат и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, и председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Искането за изслушването във връзка с "надеждността на машините за гласуване, извършване на тестове и проверка и обезпечаване на честни местни избори" е внесено от Цончо Ганев и други депутати от "Възраждане".

Оставката на Тончев беше поискана от Атанасов в неделя в интервю за "120 минути", а поводът беше изказване на председателя на ДАНС по адрес на "безотговорно и опасно" отношение на политици спрямо службите за сигурност.

"Един от принципите, по които трябва да функционира ДАНС - и го пише в закона - е за политически неутралитет. Никой от тази служба няма право да взема политическа позиция, камо ли да го прави публично. Това е абсолютно недопустимо", каза Атанас Атанасов и поиска Тончев да бъде сменен.

По-рано Кирил Петков разкритикува ДАНС за това, че се е забавила с разпореждането за експулсирането на предстоятеля на Руската църква в София архимандрит Васиан и още двама служители, както и че "първо чужди служби трябваше да открият, че имаме поредния шпионин в България".

Последва нападателен тон от страна на ДАНС по адрес на Петков: "Безотговорно и опасно е когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и с цел придобиване на временни дивиденти".

Тази официална позиция на ДАНС провокира недоволство не само от страна на ПП-ДБ, но и от Бойко Борисов.

"Политиците могат да говорят, да си казват мнението, плановете, да си изразяват своята загриженост. Службите за сигурност трябва да бъдат тихи. Да си вършат работата, като последните дни, но тихо", каза той.

Това е вторият случай на напрежение около шефа на ДАНС след изслушването му през май, когато той си позволи да атакува Петков като бивш премиер и обяви, че се води разследване срещу негов съветник.

По изключение депутатите заседават в понеделник, за да отработят почивните си дни в края на предизборната кампания.

Няколко крайно нередни неща от изслушването на службите в НС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024