Шофьорът, обвинен за смъртта на 15-годишно дете в София, е глобен с 500 лв. през 2005 г. - карал пил Снимка: © Screenshot

Пияният шофьор, който блъсна и уби 15-годишно момче на пешеходна пътека в София, се разминал само с глоба през 2005 г., когато също е хванат да управлява колата си в нетрезво състояние.

От официално съобщение на Софийската районна прокуратура става ясно, че през 2005 г. той е бил на 19 години и е управлявал автомобила си под влиянието на алкохол. Установена е концентрация от 1,4 промила.

„Към онзи момент управлението на МПС след употреба на алкохол с над 1,2 промила е престъпление по чл. 343Б, ал. 1 от НК,за което се е предвиждало наказание в размер до 1 година лишаване от свобода," уточняват от държавното обвинение.

След края на разследването обвиняемият е предаден на съд от Софийската районна прокуратура.

Тъй като за водача на МПС това е било първо нарушение, състав на Софийския районен съд му налага административно наказание „глоба“ в размер на 500 лева на основание НК, търдят още от прокуратурата. Решението на съда е влязло в сила на 18.04.2006 г.

По-рано по Нова тв бившият началник на столичния КАТ Тенчо Тенчев обяви, че водачът е глобен с 10 лв. през 2005 г. след дело за шофиране в нетрезво състояние. Според Тенев, делото по-късно било прекратено, а шофьорът бил символично парично санкциониран, защото не си е носил шофьорската книжка.

Обвиняемият за фаталната катастрофа отпреди 2 дни в София е е глобен със 100 лв. и заради превишена скорост през 2020 г.

Поредното му нарушение на пътя доведе до смъртта на 15-годишно дете на пешеходна пътека в центъра на столицата. Изследванията са установили над 2 промила алкохол в кръвта на 37-годишния водач, като се предполага, че той е седнал зад волана малко след като е употребил алкохол.

По първоначални данни на разследващите автомобилът се е движил с превишена скорост - около 70 км/ч. при максимално допустими 50 км/ч в градски условия. Обвиненият е забелязан да се качва в превозното средство на ул. "Славянска беседа", а катастрофата се случва на около 400-500 м от там на оживено малко кръстовище.

В неделя на протестно бдение на мястото на инцидента се събраха родители на деца, загинали в катастрофи.

В понеделник граждани организират протест пред сградата на МВР с редица искания в борбата с престъпленията на пътя.

Брифинг на прокуратурата Шофьорът, убил 15-годишно момче в София, ще бъде съден за умишлено убийство


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024