Ще има ли ДПС-Доган и ДПС-Пеевски в бюлетината на изборите на 27 октомври? Снимка: © Getty Images

Движението за права и свободи е на път да повтори печалния опит на всевъзможните БЗНС-та и "царски" партии от прехода - и да се яви на изборите с (най-малко) две различни листи-клонинги с марката ДПС.

"Родопи 24" (сайт, близък до Делян Пеевски) съобщи, че крилото на Ахмед Доган вече е започнало да събира подписка за регистрация на предизборна коалиция с името "Демокрация, Права и Свободи - ДПС".

Това изглежда като двойна застраховка за Доган след решението му да изключи директно Делян Пеевски от партията.

Според журналиста Илхан Андай групата около Пеевски също работи по План Б, така че да регистрира собствена коалиция "ДПС Плюс". Това се потвърждава и от публикация на Елван Атилла, която показа формуляр за подписка в подкрепа на "Движение за права и свободи - Ново начало" като "спуснат по регионите от Пеевски и група" и предупреждава съмишлениците на Доган да не се подвеждат по името.

Ако бъде допуснато от Централната избирателна комисия листи с подобни имена да се появят - а не е сигурно - и двата лагера рискуват да изгубят подкрепа заради объркване на гласоподавателите им.

Както гласи шегата в Twitter: върви се към сценарий "ДПС - Врабча, ДПС - Пладне и ДПС - единно" и др.

Изведнъж поредният номер в бюлетината ще се окаже по-важен за ориентацията от наименованието на партията.

Кое от всички ДПС-та ще се регистрира в ЦИК?

И Доган, и Пеевски имат много кратък срок до 11 септември, в който трябва да са готови с всички документи за изборите.

При регистрирането на самостоятелна партия за вота за 51 НС Изборният кодекс изисква от тях няколко документа, сред които:

  • наименование на партията за бюлетината
  • удостоверение за актуално правно състояние към датата на насрочване на изборите (т.е. към 27 август)
  • образец от печата на партията
  • списък с имена, ЕГН и подписи на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията

Събранието на Централното оперативно бюро в Росенец, на което Доган започна масовата чистка в партията, се проведе вечерта на 27 август, след издаването на указа за насрочване на изборите.

Удостоверението за актуално състояние на ДПС пред ЦИК би трябвало да показва, че то има двама председатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

Според съдебната регистрация на ДПС към момента, Пеевски и Чакъров представляват Движението "заедно и поотделно", т.е. всеки от тях има легитимно право сам да внесе книжата за регистрация в ЦИК.

Промяна в това може да има чак когато Софийският градски съд впише нещо различно в регистрационното дело на ДПС.

По-голяма свобода на действие ще имат и двата лагера, ако използват съдебната регистрация на по-малка (незнайна) партия и я употребят като носител.

По подобен начин Васил Божков направи коалиция "Център" с бранда на все още нерегистрираната си организация, а формалните отговорници по документи бяха ПП "Свобода" и ПП "Българска земеделска партия".

Но за тази цел се изисква поне базово съгласие между партньорите и конкурентите.

Може ли ЦИК да регистрира ДПС-1 и ДПС-2?

Законът за политическите партии забранява регистрирането на политически организации, чието име повтаря наименованието или абревиатурата на друга партия. Забранено е и прибавянето на думи, букви, цифри, числа или други знаци в опит за създаване на "отровен двойник".

Това правило влезе в сила чак след 2001 г., след десетилетие на абсурдни опити за саботаж на големи политически сили чрез вписване на техни копия на избори, във времената без интегрални бюлетини и жребий за подредба.

Когато става дума за предизборни коалиции, също има ограничения.

Изборният кодекс забранява наименованието или абревиатурата им да повтаря това на регистрирана партия, която не участва в съответната коалиция.

Забранено е и да се повтаря името или абревиатурата на съществуваща парламентарна група, без разрешението на нейното ръководство.

Това поставя и двете враждуващи крила на ДПС в сложна ситуация.

  • От една страна - вече само Делян Пеевски контролира парламентарната група на Движението за права и свободи.
  • От друга страна - (формално) той споделя властта върху партийната организация с Джевдет Чакъров и Ахмед Доган.

Централната избирателна комисия няма верен ход, ако и двете групи поискат да вкарат съкращението ДПС в името на бъдеща коалиция.

Решението ще бъде в ръцете на Върховния административен съд, който винаги преди избори се превръща във финален политически арбитър.

Така беше през 2009 г. с трудната регистрация на "Синята коалиция" заради атака срещу Мартин Димитров като законен председател на СДС преди Евроизборите. Така беше и през 2021 г. с казуса с броенето на всички контролни разписки от машинното гласуване.

Неслучайно адвокат Михаил Екимджиев "предсказа" изхода от спора пред ВАС в полза на Делян Пеевски още преди хипотетично дело да е образувано.

Изключен ли е Делян Пеевски от ДПС? Кой е председателят на партията?

Доган твърди, че е действал по силата на член от Устава, който позволява изключване заради системно нарушение на решения на партията. Най-тежката санкция впрочем се налага при няколко хипотези.

Едната е "създаване на условия за разкол и фракционизъм, застрашаващи целостта на партията и ръководните органи". Други са "доказана корупция" или "регистриране на собствена кандидатура без разрешение на партията за парламентарни избори".

Освен изключването на Пеевски - отстранени са и 10 областни председатели на партията, които формално можеха да регистрират депутатски листи.

Бюрото е анулирало и предходните образци на печати, като са утвърдени нови образци - още един от атрибутите, без които хората на Пеевски теоретично няма как да се регистрират в ЦИК.

Спорът е дали заседанието, с което са направени тези промени, е проведено легитимно. На него са присъствали по-малко от задължителния минимум от 16 души.

Делян Пеевски е в малцинство в ЦОБ, но заради особеностите на устава неговите представители в ръководството на ДПС имат блокираща квота срещу действията на Доган.

"В случая аз съм по-висшестоящият орган дори от ЦОБ", твърди Ахмед Доган.

По устав обаче върховният орган на ДПС не е Ахмед Доган, а е Националната конференция (тя избра и двамата председатели в началото на 2024 г). Между нейните свиквания това е Централният съвет (широкото национално ръководство), но той не е заседавал от началото на вътрешната война, отново заради блокиращата квота на Пеевски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024