Ще могат ли българите в чужбина все пак да гласуват по пощата? Снимка: © Parliament.bg

Ако изборите на 4 април могат да се съберат в един образ, той ще е на дългите опашки от български граждани, желаещи да гласуват независимо от ограниченията на изборната администрация.

Облекчаването на този процес трябваше да бъде една от основните цели на спешния ремонт на Изборния кодекс - например, чрез премахване на лимита на броя секции, гласуване само с машини, както и въвеждане на електронно дистанционно гласуване с предварителна регистрация.

"Има такъв народ" (първа политическа сила сред българската диаспора в чужбина) бяха една от партиите, предложили гласуване по пощата. Още при първото обсъждане в Правна комисия ГЕРБ, БСП и ДПС събраха мнозинство против тази идея, което предполага провал на проекта. Впоследствие Бойко Борисов разпореди на своите депутати да "приемат всичко", което ИТН предлагат, за да се види, че "не могат да проведат изборите".

Проектозаконът, внесен от Ива Митева и група народни представители от ИТН, е основният текст, по който ще бъде изменен Изборният кодекс.

В оригиналния му вид беше записано следното: "На първите избори за народни представители след влизането в сила на този закон ЦИК - ако е възможно - организира съвместно с МВнР гласуване по пощата извън страната за избиратели с настоящ адрес в държава, в която се гласува по пощата".

Правилата не са описани в предложението за промени на кодекса, но сред държавите, в които е позволено подобно гласуване от дистанция под една или друга форма, са Великобритания, Германия, САЩ, Испания - местата, където живеят най-активните български общности.

За целта ЦИК трябваше да определи условията и реда за гласуване по пощата до 45 дни преди деня на изборите, а избирателите, които имат желание да упражнят правото си на глас по този начин, да подадат предварителни заявления.

На 26 април Ива Митева, Виктория Василева и Тошко Йорданов от "Има такъв народ" са внесли поправки в първоначалното си предложение, сред които се променя и частта за гласуването по пощата.

В точка 7 на новата версия се правят две съществени промени - първото гласуване по пощата да бъде само експериментално, и то да не засяга парламентарните избори. ИТН са решили, че е по-добре да се опита вот по пощата в чужбина за президентските избори през есента на 2021 г. и то да не се взема предвид при определяне на крайния резултат.

Текстът е внесен в понеделник - деня, в който Слави Трифонов обяви, че няма да използва мандата за съставяне на кабинет, а вероятността за свикване на предсрочни парламентарни избори след 3 месеца стана доста висока.

Това щеше да постави ЦИК и МВнР в ситуация, в която спешно трябваше да съставят правила за организиране на пощенското гласуване в чужбина. Срокът до началото на ноември 2021, когато вероятно ще се проведат президентските избори, също не е особено дълъг. Но провеждането на гласуването по пощата като експеримент премахва опасността от компрометиране на резултата с непредсказуеми гафове.

Новината за обратния ход на "Има такъв народ" естествено доведе до критики и обвинения в отказ от радикални промени в Изборния кодекс, за които партията настояваше да работи 45 Народно събрание.

Недоволството явно е имало ефект, защото само един ден по-късно Ива Митева и колегите й са оттеглили т. 7 от последното си предложение, малко преди да започне обсъждането на второ четене в Комисията по правни въпроси. Мотиви за преосмислянето на предложението не са посочени.

Предложението за ефективно гласуване по пощата е посрещнато с положително становище от стран на Мрежата на изборните доброволци в чужбина, представлявани от Димитър Иванов.

Министерството на външните работи обаче се изказва предпазливо за това, че в законопроектите "не са предвидени гаранции как да бъде избегнат контролиран вот, нито двойното гласуване. Не са предвидени и достатъчно гаранции за защита на личните данни на избирателите".

"В законопроекта гласуванет по пощата е съвсем оскъдно уредено.. според нас в този вид предложените разпоредби са неприложими", пише в становището на МВнР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024