Наричат я "съкровището на нацията", "любимото момиче на войниците", "гласът на надеждата". Вера Лин е всичко това, и нещо повече.

Културна икона от времето на Втората световна война, до последните дни на живота си тя продължаваше да помага на британското общество в преодоляването на най-трудните му изпитания.

На 18 юни 2020 г. Великобритания се раздели със своята легенда. Семейството на Вера Лин съобщи, че тя е починала на 103-годишна възраст.

Само преди три месеца кралица Елизабет II използва Два погледа в историята: паралелът с войната в речта на кралица Елизабет II в една от най-вдъхновяващите си и емоционални речи по време на блокадата заради пандемията от Covid-19.

„Използвайки големия напредък на науката и инстинктивното ни състрадание в помощ на лечението, ще успеем. И този успех ще принадлежи на всеки от нас. Трябва да сме спокойни, че макар да се налага да издържим още, добрите времена ще се завърнат. Отново ще бъдем с приятелите си. Отново ще бъдем със семействата си“.

„Ще се срещнем отново“ – завърши кралицата по начина, по който легендарната певица Вера Лин започва своята емблематична песен през 1939 г.

„Моля да кажеш „здравей“ на приятелите, които познавам“, пее тя. „Кажи им, че няма да мине дълго време. Те ще се радват да знаят, че тръгвайки, пях тази песен. Ще се срещнем отново“.

Ангажираността на Лин към каузата на победата през Втората световна война не се ограничава само с песните й. Тя участва в кампании за подкрепа на войските по време на мисиите им зад граница, като провежда концерти и срещи с британските офицери в Египет, Индия, Бирма и др.

Вера Лин прави дебюта си на сцена още като дете на 7-годишна възраст. На 15 години вече дава уроци по танци в собствена школа. Достига национална популярност през 30-те години, когато гласът й все по-често звучи по радиото в страната. Лиричната надежда в We'll Meet Again я превръща в звезда в един от най-трудните моменти за цяла Европа - войната срещу Нацистка Германия.

Дори след края на бойните действия Вера Лин продължава да подкрепя въоръжените сили - малко преди скорошната 75-годишнина от победата в Европа тя отдаде чест пред "смелите момчета и тяхната саможертва за нас".

На своя 103-ти рожден ден през март 2020 г. Лин призова всички британци да открият моментите на радост въпреки пандемията, "да продължават да се усмихват и да пеят".

"Чарът и магическият глас на дейм Вера Лин омайваха и вдъхновяваха страната ни в най-мрачните часове. Гласът й ще продължава да живее, за да изпълва сърцата на следващите поколения", написа министър-председателят Борис Джонсън в памет на певицата.


Два погледа в историята: паралелът с войната в речта на кралица Елизабет II


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков