"Ще се видим в ЕС": Хиляди на шествие в Грузия в подкрепа на членство в ЕС Снимка: © Getty Images

Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците в столицата на Грузия Тбилиси, за да поискат страната да получи членство в Европейския съюз

Размахвайки европейски и грузински знамена, над 120 хил. души се събраха пред грузинския парламент, дни след като Европейската комисия препоръча да се изчака, преди да се даде статут на кандидат на Тбилиси, съобщава АФП.

Няколко проевропейски организации и всички опозиционни групи призоваха хората да се включват към "Марша за Европа", за да "докажат ангажираността на грузинския народ към техния европейски избор и към западните ценности".

„Европа е исторически избор и стремеж за грузинците, за които всички поколения са давали жертви. Свободата, мирът, устойчивото икономическо развитие, защитата на правата на човека и справедливостта са ценности, които ни обединяват и ще бъдат гарантирани от интеграцията в Европейския съюз“, се казва в изявлението на организаторите.

По време на шествието демонстранти носеха плакати с надписи "Ние сме европа" и "Ще се видим в Европейския съюз", докато изпълняваха европейския химн - "Одата на радостта".

Един от организаторите – активистът за човешки права Шота Дигмелашвили, прочете манифест, обявяващ нов митинг в петък, и започването на "ново народно движение", което ще включва опозиционни партии, но ще бъде доминирано от граждански активисти.

„Ние ще формулираме нашите искания към правителството и ако то не успее да ги изпълни, силата на мирната съпротива ще помете всички онези, които извеждат Грузия от релсите на европейския ѝ път", каза Дигмелашвили.

Митингът имаше за цел да изпрати сигнал до Брюксел, тъй като лидерите на ЕС трябва да обсъдят тази седмица дали да предоставят официален статут на кандидатка на Грузия, както и на Украйна и Молдова.

В петък Европейската комисия даде положителна оценка по въпроса за Украйна и Молдова, но по отношение на Грузия посочи, че тя първо трябва да извърши реформи в редица области, преди да може да получи статута. Ек предложи на Грузия да бъде "предложена перспектива за членство в ЕС" - статут, който няма правна стойност.

„От Грузия зависи да ускори реформите и да се придвижи към тази отворена врата. Сега Грузия трябва да се обедини политически, за да начертае ясен път към структурната реформа и ЕС“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

ЕК официално препоръча Украйна и Молдова за кандидат-членки на ЕС

От управляващата партия в страната "Грузинска мечта" казаха, че са "щастливи" да имат "конкретна пътна карта", но обясниха, че е "жалко", че Комисията не е подкрепила статута за кандидат.

Премиерът Иракли Гарибашвили също приветства „историческото решение да се даде на Грузия европейска перспектива“, като добави че „ще работим с Брюксел за изпълнение на всички изисквания и ще получим статут на кандидат."

Грузинското правителство е подложено на нарастващи критики през последните години заради ситуацията с правата на човека, като неправителствени организации изразяват загриженост относно спада на свободата на изразяване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024