Щрихи от нощта: Депутат от ГЕРБ обижда протеста на “наркомани“. Всички мирно пред химна Снимка: © Facebook

"Навън има 15 човека, които са неизкъпани, гей, наркомани, малоумници и тук-там по един професор". Това, оказва се, е отношението на депутата от ГЕРБ Андрей Рунчев към протеста срещу хартиената бюлетина и "хартиената коалиция", който течеше под прозорците Народното събрание, докато вътре се обезобравяваше Изборният кодекс.

Мнението си Рунчев е споделил не от трибуната, но Ивайло Мирчев от "Демократична България" свидетелства за казаното. Разпространи го във фейсбук. За думите на народния представител от ГЕРБ свидетелства и Илина Мутафчиева от ДБ.

Реакцията в социалните мрежи срещу Рунчев не закъсня. А сред популярните бе: "Добре, че каза нещо, че да разберем, че има такъв депутат".

Андрей Рунчев може да не (беше) масово популярен, но е типичен представител на партията на Бойко Борисов. Сега е първият му депутатски мандат - преди това е на важни постове в общинската администрация на Бургас. Рунчев е общински лидер на ГЕРБ в Бургас от лятото на 2022 г. - изкачва се в партийната йерархия след оставката на Иван Вълков. Последният бе дългогодишен народен представител.

Рунчев е бивш директор на общинското предприятие "Транспорт" в града, а през 2020 година е избран и за председател на управителния съвет на футболния клуб "Нефтохимик". Въпреки тези позиции, на страницата му в сайта на парламента срещу "професия" и "езици" под името му стоят празни полета.

Все пак от биографията му - не от сайта на парламента, се разбира, че е магистър икономист. Днес той е заместник-председател на комисията по транспорт и съобщения, както и член на тази по икономическа политика и иновации. Участието му в парламентарния контрол до момента се върти основно около теми, свързани с Бургас.

И да, от началото на 48-ото НС името му изплува за първи път, и то как. Откъм ГЕРБ и "героя" засега няма реакции на свидетелския разказ..

Изявата на представителя на ГЕРБ не бе единственият момент, встрани от дискусиите, който блесна по време на 18-часовия парламентарен маратон, започнал в четвъртък и приключил в малките часове на петък. След като депутатите бяха прекарали близо 14 часа в залата, малко след полунощ зам.-председателят на НС Цончо Ганев от "Възраждане" поиска да се пусне химна, "за да се прекрати тази седянка".

Последва абсурдна ситуация, в която ръководещият заседанието Росен Желязков обяви, че ще се провери дали има техническа възможност да се пусне химна, а ако не - ще го направи от телефона си. Когато той прозвуча от колоните, народните представители станаха на крака, за да го изслушат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024
Важно днес

Йордан Цонев настоя "всички евроатлантически сили" да подкрепят правителство

Според ДПС "евроатлантическият избор на България е екзистенциален"

09:21 - 19.06.2024