Швейцарският Brexit: Референдумът, който може да затвори границите Снимка: © Getty Images

Сравняват този референдум с Brexit, и неслучайно: на 27 септември Швейцария ще реши дали да ограничи правото на свободно движение за гражданите на ЕС на своя територия с едностранно решение.

Ако гласуването по инициатива на крайнодясната Швейцарска народна партия (SVP) бъде приета, това ще сложи край на отношенията на страната със съюза, които се регулират от близо 50 години със договор за свободна търговия от 1972.

В допълнение към него са подписани над 100 допълнителни споразумения, включително за свободното движение на хора, обществени поръчки, научни разработки, участие в образователни програми, и др. Ако Швейцария реши да затвори границите си, ЕС може да сложи край на свободния внос на швейцарски продукти. За разлика от раздялата с Великобритания, която беше пълноправен член от 1973 г., Брюксел не е длъжен да договаря нова сделка със Швейцария.

Ограничаването на миграцията е едно от основните обещания на швейцарските националисти, чиито симпатизанти смятат, че чужденците злоупотребяват с условията на действащата система. През февруари 2014 г. т.нар. "инициатива срещу масовата имиграция" за въвеждане на лимит върху допустимите чужденци в страната спечели 50,3% от гласовете на референдум. Прилагането й на практика обаче се оказа доста по-сложно, отколкото Швейцарската народна партия си представя.

Правителството отдели около 4 години, за да намери вариант, при който вотът да бъде уважен, но връзките с ЕС да не се нарушат необратимо. През юли 2018 г. бюрата по труда в Швейцария бяха задължени да предлагат наличните свободни места първо на безработните хора, регистрирани в съответния регион. Регулацията обаче не задоволява ръководството на SVP, най-голямата политическа сила във федералното събрание.

Новото предложение за референдум е отговорът на хардлайнерите срещу опита за търсене на компромис.

SVP е единствената голяма национална партия, която подкрепя инициативата за прекратяване на свободното движение на граждани на ЕС. В началото на 2020 г. повечето наблюдатели в страната смятат, че референдумът е обречен на неуспех. Отлагането му с 5 месеца до 27 септември (заради Covid-19) обаче започва да накланя везните в обратна посока.

Здравната криза, затварянето на границите заради пандемията, ръстът на безработицата и призивите за масивни държавни помощи в подкрепа на разклатената икономика връщат националистическите сантименти навсякъде по света. Швейцария не прави изключение.

Една седмица преди референдума, изследванията показват, че 63% от гражданите на страната не са склонни да рискуват търговското споразумение с ЕС заради предложението на SVP.

Швейцарският федерален съвет предупреждава, че последиците от референдума може да застрашат бъдещето на икономиката. Според правителството - потенциалните загуби от затварянето на европейските пазари може да достигнат между 460 и 630 млрд. швейцарски франка за период от 20 години. ЕС е най-големият търговски партньор на Швейцария

Почти 1/4 от жителите на страната са чуждестранни граждани. Гражданите от ЕС, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн представляват 68% от 2,1 млн. чужденци, пребиваващи в Швейцария. Най-големите национални общности са от Италия, Германия и Португалия. Без национално гражданство, те нямат право да участват в избори и национални допитвания.

Позицията на ЕС е твърда: свободното движение на хора е фундаментален принцип на съюза и е неделимо обвързано със свободната търговия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024