Швейцарският Brexit: Референдумът, който може да затвори границите Снимка: © Getty Images

Сравняват този референдум с Brexit, и неслучайно: на 27 септември Швейцария ще реши дали да ограничи правото на свободно движение за гражданите на ЕС на своя територия с едностранно решение.

Ако гласуването по инициатива на крайнодясната Швейцарска народна партия (SVP) бъде приета, това ще сложи край на отношенията на страната със съюза, които се регулират от близо 50 години със договор за свободна търговия от 1972.

В допълнение към него са подписани над 100 допълнителни споразумения, включително за свободното движение на хора, обществени поръчки, научни разработки, участие в образователни програми, и др. Ако Швейцария реши да затвори границите си, ЕС може да сложи край на свободния внос на швейцарски продукти. За разлика от раздялата с Великобритания, която беше пълноправен член от 1973 г., Брюксел не е длъжен да договаря нова сделка със Швейцария.

Ограничаването на миграцията е едно от основните обещания на швейцарските националисти, чиито симпатизанти смятат, че чужденците злоупотребяват с условията на действащата система. През февруари 2014 г. т.нар. "инициатива срещу масовата имиграция" за въвеждане на лимит върху допустимите чужденци в страната спечели 50,3% от гласовете на референдум. Прилагането й на практика обаче се оказа доста по-сложно, отколкото Швейцарската народна партия си представя.

Правителството отдели около 4 години, за да намери вариант, при който вотът да бъде уважен, но връзките с ЕС да не се нарушат необратимо. През юли 2018 г. бюрата по труда в Швейцария бяха задължени да предлагат наличните свободни места първо на безработните хора, регистрирани в съответния регион. Регулацията обаче не задоволява ръководството на SVP, най-голямата политическа сила във федералното събрание.

Новото предложение за референдум е отговорът на хардлайнерите срещу опита за търсене на компромис.

SVP е единствената голяма национална партия, която подкрепя инициативата за прекратяване на свободното движение на граждани на ЕС. В началото на 2020 г. повечето наблюдатели в страната смятат, че референдумът е обречен на неуспех. Отлагането му с 5 месеца до 27 септември (заради Covid-19) обаче започва да накланя везните в обратна посока.

Здравната криза, затварянето на границите заради пандемията, ръстът на безработицата и призивите за масивни държавни помощи в подкрепа на разклатената икономика връщат националистическите сантименти навсякъде по света. Швейцария не прави изключение.

Една седмица преди референдума, изследванията показват, че 63% от гражданите на страната не са склонни да рискуват търговското споразумение с ЕС заради предложението на SVP.

Швейцарският федерален съвет предупреждава, че последиците от референдума може да застрашат бъдещето на икономиката. Според правителството - потенциалните загуби от затварянето на европейските пазари може да достигнат между 460 и 630 млрд. швейцарски франка за период от 20 години. ЕС е най-големият търговски партньор на Швейцария

Почти 1/4 от жителите на страната са чуждестранни граждани. Гражданите от ЕС, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн представляват 68% от 2,1 млн. чужденци, пребиваващи в Швейцария. Най-големите национални общности са от Италия, Германия и Португалия. Без национално гражданство, те нямат право да участват в избори и национални допитвания.

Позицията на ЕС е твърда: свободното движение на хора е фундаментален принцип на съюза и е неделимо обвързано със свободната търговия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще успее ли ChatGPT да "открадне" професията на кулинарния критик Джей Рейнър?

ChatGPT може да пише текстове, но достатъчно добри ли са, за да се конкурират с тези на кулинарен критик

15:37 - 01.04.2023

Съдът потвърди: МОН е нарушило санкциите, като е дало поръчка на фирма с руска собственост

Ведомството е трябвало да отстрани фирмата от продецурата, когато е разбрало, че тя не отговаря на регламента

13:49 - 01.04.2023

"Ново ниво на абсурдност": Русия пое ръководството на Съвета за сигурност на ООН

От 1 април Русия е председател на международния орган, който отговаря за мира. И не, това не е първоаприлска шега

12:41 - 01.04.2023

Държавата ще лепи стикери върху най-евтините храни в опит да се бори с инфлацията

Борбата на служебния кабинет с високите цени на храните продължава

11:32 - 01.04.2023

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обяви фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023