Снимка: © Getty Images

Сравняват този референдум с Brexit, и неслучайно: на 27 септември Швейцария ще реши дали да ограничи правото на свободно движение за гражданите на ЕС на своя територия с едностранно решение.

Ако гласуването по инициатива на крайнодясната Швейцарска народна партия (SVP) бъде приета, това ще сложи край на отношенията на страната със съюза, които се регулират от близо 50 години със договор за свободна търговия от 1972.

В допълнение към него са подписани над 100 допълнителни споразумения, включително за свободното движение на хора, обществени поръчки, научни разработки, участие в образователни програми, и др. Ако Швейцария реши да затвори границите си, ЕС може да сложи край на свободния внос на швейцарски продукти. За разлика от раздялата с Великобритания, която беше пълноправен член от 1973 г., Брюксел не е длъжен да договаря нова сделка със Швейцария. 

Ограничаването на миграцията е едно от основните обещания на швейцарските националисти, чиито симпатизанти смятат, че чужденците злоупотребяват с условията на действащата система. През февруари 2014 г. т.нар. "инициатива срещу масовата имиграция" за въвеждане на лимит върху допустимите чужденци в страната спечели 50,3% от гласовете на референдум. Прилагането й на практика обаче се оказа доста по-сложно, отколкото Швейцарската народна партия си представя. 

Правителството отдели около 4 години, за да намери вариант, при който вотът да бъде уважен, но връзките с ЕС да не се нарушат необратимо. През юли 2018 г. бюрата по труда в Швейцария бяха задължени да предлагат наличните свободни места първо на безработните хора, регистрирани в съответния регион. Регулацията обаче не задоволява ръководството на SVP, най-голямата политическа сила във федералното събрание.

Новото предложение за референдум е отговорът на хардлайнерите срещу опита за търсене на компромис.

SVP е единствената голяма национална партия, която подкрепя инициативата за прекратяване на свободното движение на граждани на ЕС. В началото на 2020 г. повечето наблюдатели в страната смятат, че референдумът е обречен на неуспех. Отлагането му с 5 месеца до 27 септември (заради Covid-19) обаче започва да накланя везните в обратна посока.

Здравната криза, затварянето на границите заради пандемията, ръстът на безработицата и призивите за масивни държавни помощи в подкрепа на разклатената икономика връщат националистическите сантименти навсякъде по света. Швейцария не прави изключение.  

Една седмица преди референдума, изследванията показват, че 63% от гражданите на страната не са склонни да рискуват търговското споразумение с ЕС заради предложението на SVP. 

Швейцарският федерален съвет предупреждава, че последиците от референдума може да застрашат бъдещето на икономиката. Според правителството - потенциалните загуби от затварянето на европейските пазари може да достигнат между 460 и 630 млрд. швейцарски франка за период от 20 години. ЕС е най-големият търговски партньор на Швейцария

Почти 1/4 от жителите на страната са чуждестранни граждани. Гражданите от ЕС, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн представляват 68% от 2,1 млн. чужденци, пребиваващи в Швейцария. Най-големите национални общности са от Италия, Германия и Португалия. Без национално гражданство, те нямат право да участват в избори и национални допитвания. 

Позицията на ЕС е твърда: свободното движение на хора е фундаментален принцип на съюза и е неделимо обвързано със свободната търговия. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"