За първи път от 6 години: Си Дзинпин пристигна в САЩ за среща с високи залози с Байдън Снимка: © Getty Images

Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна в Сан Франциско, където ще се срещне с американския си колега Джо Байдън - първата им среща лице в лице от една година.

Двамата лидери ще вземат участие в тазгодишния форум за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество, фокусиран върху облекчаването на свободната търговия и развитието на регионалното съдействие.

Байдън изрази надежда, че предстоящите им разговори ще помогнат за подобряване на отношенията между САЩ и Китай, които са обтегнати през последната година.

„Целта ми е Вашингтон и Пекин отново да влязат в нормален курс на кореспонденция", заяви американският президент и добави, че е важно в случай на криза "да можеш да вдигнеш телефона и да говориш с другия".

"Трябва да се уверим, че нашите военни сили продължават да поддържат връзка помежду си", каза още Байдън пред репортери в Белия дом.

В навечерието на срещата Държавният департамент съобщи, че двете страни, които са най-големите замърсители в света, са се договорили да работят в по-тясно сътрудничество в борбата с климатичните промени. В съвместно изявление те посочват, че ще продължат усилията си за "утрояване на капацитета за възобновяема енергия в световен мащаб до 2030 г.", предава "Associated Press".

Според трима високопоставени представители на администрацията двамата световни лидери ще се срещнат във Филоли Естейт - къща-музей на около 40 км. южно от Сан Франциско, но локацията все още не е потвърдена официално.

Според BBC фактът, че Байдън и Си се срещат в Сан Франциско, където се намират Силициевата долина и водещите световни технологични компании, ще има значение за разговорите на срещата. Има предположения, че двамата могат да обявят създаването на работна група за обсъждане на изкуствения интелект.

Случващото се в Близкия изток и по-конкретно връзките на Пекин с Иран ще са една от по-спорните теми, които двамата държавни глави вероятно ще засегнат.

Първо посещение в САЩ от 2017 г. насам

Визитата на китайския президент е символична не само заради историческия контекст, в който се случва, но и защото е първата му на американска територия от шест години насам. Последният път, когато Си посети САЩ, беше по времето на Доналд Тръмп. Тогава той беше поканен и на питие в имението Мар-а-Лаго на милиардера.

Но Китай е много по-различен днес. Китайската икономика е по-забавена като следствие от пандемията от COVID-19 и кредитната криза в пазара на недвижими имоти, който някога беше основен двигател за растежа ѝ. Китай на Си Дзинпин шест години по-късно е изправен и пред сериозни предизвикателства.

През последните две години репресиите срещу различни сектори на икономиката, както и срещу видни китайски бизнесмени, предизвикаха несигурност в комунистическата страна. Наскоро те застигнаха и чуждестранни граждани и фирми, което засили тревогите на международната бизнес общност.

Чуждестранните инвеститори и компании вече изнасят парите си извън Китай в търсене на по-добра възвръщаемост на инвестициите другаде.

Младежката безработица се е увеличила до такава степен, че официалните власти вече не публикуват данни за нея. А междувременно ключови фигури от китайската сфера на отбраната изчезват мистериозно, което повдига въпроса дали се осъществяват политически чистки и защо,

На фона на срещата между Си и Байдън китайските държавни медии спряха да критикуват САЩ и вместо това започнаха да публикуват множество коментари, в които се изтъкват предимствата от възстановяването на двустранните отношения.

И двамата лидери се стремят да покажат на света, че макар САЩ и Китай да са икономически конкуренти, те не са се вкопчили в двубой с глобални последици. Отношенията им все повече се определят от различията им по отношение на контрола върху износа, Тайван и конфликтите в Близкия изток и Европа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024