Силните снеговалежи затвориха пътища в страната. Обявен е червен код за 4 области Снимка: © Getty Images

Първият сняг в страната доведе до затворени пътища и липса на ток в няколко населени места.

Проходът на Републиката и "Шипка" са затворени за движение заради обилния снеговалеж, навявания и паднали дървета, които правят видимостта изключително ограничена.

Движението по АМ "Хемус" в участъка от 310 до 375 км. е ограничено за автомобили над 12 т. поради снегопочистване. Тежкотоварни автомобили не могат да минават и по пътя Варна-Добрич.

Към 09:00 ч. затворени за движение са още пътят Шумен - Силистра, Троянският проход, Котленският проход, Смядово - Велики Преслав в област Шумен.

Шофирането по АМ "Тракия" между София и Пловдив се оказа затруднено, като през нощта десетки автомобили бяха блокирани, образуваха се огромни задръствания. Високоскоростният път остава отворен, но има колони от коли преди тунела "Траянови врата" в посока Пловдив.

Няколко населени места във Врачанска област, където снежната покривка достига между 40 и 50 см., са без ток. Те са в общините Враца, Криводол, Мездра и Монтана. Проблемът продължава и в момента. Крайните квартали на града са труднопроходими.

Във Варна

Обстановката във Варна се усложнява, като за неделя е обявен оранжев код за опасно време в областта. Кметът на града Благомир Коцев призова гражданите да останат по домовете си и да излизат само в случаи на спешна необходимост.

Има редица сигнали в общината за паднали дървета на улично платно, тротоари, пречупен ел. стълб и други.

В София

Ситуацията в столицата е нормална, няма сигнали за бедстващи хора или закъсали автомобили. Работата на екипите по почистване на снега продължава. Снежната покривка към 6:00 ч. сутринта е между 25 и 35 см.

Постъпили са над 1000 сигнала за паднали клони и дървета в София.

Градският транспорт фукционира при зимни условия, като движението по трамвайна линия 10 е затруднено именно поради паднали дървета. Трамваят се движи от кв. "Иван Вазов" до ж.к. "Връбница". По трасето на линии 20 и 22 са пуснати заместващи автобуси. Дърветата затрудняват движението и на автобусите от линии 3 и 7 до селата Плана и Пасарел.

Към момента няма данни за прекъснато топлоснабдяване в София, но по информация на "Електрохолд" електрозахранването е прекъснато в отделни части от "Витоша", "Студентски", "Панчарево", "Кремиковци", "Банкя", "Лозенец", "Нови Искър".

За неделния ден е обявен червен код за валежи от сняг и бурен вятър в четири области в Североизточна България - Разград, Шумен, Силистра и Добрич.

Оранжев код ще е в сила за 7 области - Русе, Велико Търново, Търговище, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен. А на останалите места в Северна и Западна България е обявен жълт код за силен и бурен вятър.

Очаква се валежите постепенно да отслабват. Минималните температури ще бъдат предимно между -3 и -2 градуса по Целзий, а в София - около -2 градуса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024
Важно днес

ВМРО-ДПМНЕ чака "по-разумен" нов кабинет в София, за да преговаря за отстъпки

ВМРО-ДПМНЕ продължава да е против признаването на българите като малцинство

18:30 - 10.05.2024
Важно днес

Как се пише и как се изговаря: правописният речник на БАН вече е онлайн

Около 2,4 млн. думи могат да се намерят в дигитализираното издание

15:52 - 10.05.2024
Кино и сериали

"Шогун" се прицели в награда за "Най-добра драма" и разбърка прогнозите за "Еми"

Ако промени категорията си, сериалът влиза в оспорвана битка с вече сочени за фаворити

15:20 - 10.05.2024
Бизнес

УниКредит сменя предварително дебитните карти на 1 млн. клиенти

Това е резултат от решение на централно ниво

15:16 - 10.05.2024
Важно днес

Русия започва офанзива срещу Харков и откри нов фронт във войната

Украйна твърди, че засега отблъсква руските сили, но сраженията продължават

15:15 - 10.05.2024